2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kick 'n' Read

2006. május 18.
Német és magyar írók országos csapatának labdarúgómérkőzése és irodalmi est a labdarúgó irodalomról...Berlinben.

Bár Magyarország nem vehet részt válogatottjával az idei németországi labdarúgó világbajnokságon, mégis összeköthetővé válik a német-magyar focilegenda és a magyar, valamint német szerzők rendkívüli érdeklődése a labdarúgás iránt, mégpedig egy május 20-i berlini barátságos mérkőzés formájában, éppen a lázas világbajnoki várakozás hevében. Az olyan foci-szlogenek mint az "ajtó-ablak-helyzet" már régesrégen irodalmi toposzok lettek, ami azonban önmagában nem magyarázza meg a labdarúgás és az irodalom erős szimbiózisát. A csapatszelleméről híres magyar író-válogatott olyan játékosokat vonultat fel, akik a német könyvpiacon sem ismeretlenek: többek között Kukorelly Endre, Darvasi László, Zilahy Péter és Kőrösi Zoltán feladata, hogy megakadályozzák "a berlini csodát..."
A válogatott írók közül néhányan felolvasást is tartanak - a meccs előtt - május 19-én a DAAD galériájában, Berlinben, és a játék után irodalmi-foci-partira kerül sor a berlini Kulturbrauerei-ben (egykori sörgyárból kialakított kultúrintézmény). A foci-lázt parti-láz követi!

Rendezi:
Collegium Hungaricum Berlin
Partner:
DAAD berlini művészeti programja, Kulturbrauerei
Időpont:
2006. május 19-20.
Részletes program

Kulturbrauerei: magyar éjszakák
A fiatal, kortárs magyar kultúra egy műfajokon átívelő fesztivál keretében mutatkozik be a Kulturbrauerei kazánházában és üzemcsarnokában.
Két napot szentelnek a magyar rövidfilm, irodalom, zene, performace és klubkultúra számára.
A magyar és német írócsapatok futballmérkőzése után a szerzők az aktuális műveikből tartanak felolvasást a Kulturbrauerei-ban. A program keretében budapesti Dj-k, valamint ismert és még ismeretlen magyar együttesek lépnek fel. Az ismert nevekhez tartoznak a világzene magyar képviselője, a Besh-o-drom és a vendégművészként velük fellépő Mitsou.
Az 1999-ben alapított Besh-o-Drom a Balkán, Kelet-Európa, a magyar és cigányzene különböző tradicionális zenevilágából merít inspirációt. Ezek az elemek keverednek össze az együttes egyéni hang- és ritmusvilágában.
A program


Magyar íróválogatott
A magyar írókból szerveződő fociválogatott 1993 óta járja a pályákat. A csapat átlagéletkora 43 év, tagjai a magyar irodalom jelentős képviselői. 1999-ben a magyar írók-költők nemzeti tizenegye a Frankfurti Könyvvásáron megtartott barátságos mérkőzés keretében csapott össze Németország íróválogatottjával, s győzedelmeskedett 6-4 arányban. 2005-ben San Casciano-ban rendezték meg az írók ligájának tornáját, melynek során a magyar irodalmárok 3-0 arányban diadalmaskodtak az olasz tollforgatók felett, így végül felléphettek a győzelmi emelvényre. 2005. évi Írók Ligájának Európa-kupája Toscanában részben magyar kezdeményezésre (Zilahy Péter ötlete nyomán) jött létre. Eddig 11 ország jelezte szándékát, hogy megalapítják az írók bajnokságát. A kiindulási pont nyilvánvalóan az, hogy 15 író-költő alkotta csapat a sporton keresztül külföldi kollégáival szorosabb kapcsolatba kerül mint az eddigi hagyományos rendezvények alkalmával. A tavaly szeptemberben megvalósult első nemzetközi labdarúgótorna nemcsak az olasz, hanem a magyar médiumok élénk érdeklődését is felkeltette. Lassan olybá tűnik, hogy a labdarúgás és az irodalom ilyen jellegű összefonódása nagyobb közönségsikert arathat, mintha csak önmagában egy hagyományos felolvasóestre kerülne sor...

Ungarischer Akzent
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot szervez Németországban, amely 2006. március 9-én kezdődött, és 2007-ben előreláthatólag a berlini Collegium Hungaricum új épületének megnyitásáig tart. A két ország államfőjének védnöksége alatt zajló rendezvénysorozat illeszkedik a korábbi, Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Oroszországban lezajlott kulturális évadok sorába.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok