2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kihirdették a Tengertánc program pályázati eredményeit

2006. március 16.
Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a népi kultúra támogatására létrehozott program pályázati eredményeiről.
Bozóki András és Varga Melinda
Bozóki András és Varga Melinda

TENGERTÁNC: 175 MILLIÓ FORINT AZ ÉLŐ NÉPI KULTÚRÁÉRT

Különösen nagy számú, összesen 829 pályázat érkezett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2005 decemberében meghirdetett Tengertánc programjára. A 175 millió forintos pályázati keretből végül 302 pályázat támogatásáról döntött a tárca. Az eredményhirdetés sajtótájékoztatóján Bozóki András miniszter beszámolt a könnyűzenei és a közösségi klubéletet fejlesztő program, a PANKKK újdonságairól is, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott át.

A Tengertánc program négy pályázatán összesen 302 db pályázat nyert 175 millió forint támogatást, az ország közel 200 településén.

A népi kultúrát megőrző és megújító alkotóközösségek támogatására kiírt pályázat rendelkezett a legnagyobb kerettel: 232 helyi alkotó közösség, műhely, táncház, civil szerveződés illetve klub pályázati programjainak megvalósítására összesen 90 millió forintot ítélt meg a kulturális tárca.

A magyarországi tájházak infrastruktúrájának megújítására és eszközfejlesztésére kiírt 50 millió forintos pályázati kereten 50 szervezet osztozkodik, annak érdekében, hogy alkalmassá váljanak az aktív népművészeti és hagyományőrző közösségi tevékenységek beindítására, a már meglévők folytatására, befogadására, illetve közösségi terek működtetésére.

A kiemelkedő népzenei tehetségek, együttesek promóciójára kiírt 10 millió forintos pályázatának nyertese a Hangvető Társulás Kft., amely számos hazai zenekar és népzenei együttes alkotásait jelenteti meg folyamatosan.

A kulturális minisztérium 25 millió forintban határozta meg a modern népi kultúra tudásbázisának erősítésére, ismeretanyagának bővítésére kiírt pályázati keretet, amit 19 nyertes pályázó között osztott szét. A pályázat célja a helyi történeti emlékezet, a szellemi és tárgyi népművészeti gyűjtések, valamint a folklór ismeretanyag digitalizálása, illetve az archivált tudásanyag és a kapcsolódó tudományos kutatások eredményének széles körű közzététele.

PANKKK újdonságok

A Tengertánc eredményeinek kihirdetése mellett Bozóki András miniszter beszámolt a PANKKK program újdonságairól is. A kortárs könnyűzenei élet felpezsdítése érdekében a tárca márciusban újabb pályázatot hirdet meg a magyar zenekarok, előadók és szerzőik promóciós tevékenységének támogatására. A 13 millió forintos támogatási keret célja, hogy az érintett művészek mögött létrejöhessen és megerősödhessen a munkájukhoz nélkülözhetetlen promóciós háttérstáb és infrastruktúra.

A program költségvetési keretéből 5 millió forint támogatásban részesül az idén első ízben megrendezendő zenei szemle, amely teret biztosít az iparág szereplői számára a kapcsolatteremtésre és a legfontosabb hazai és nemzetközi folyamatok megismerésére. Az esemény szeptember 14 és 16 között lesz a Jövő Házában.

Miniszteri támogatások

A Jávorszky Béla - Sebők János szerzőpárost 4 millió Ft alkotói támogatásban részesíti a miniszter, hogy elkészíthessék a közoktatásban is használható, hét kötetesre tervezett rockzene-történeti könyvsorozatuk következő példányait. Bozóki András az eseményen elismerő oklevelet is átadott a két szerzőnek, valamint Szőnyei Tamásnak, a Nyilván tartottak című könyv írójának.




Szőnyei Tamás, Sebők János és Jávorszky Béla
Szőnyei Tamás, Sebők János és Jávorszky Béla

I. téma (.xls 72 KB)

II. téma (.doc 78 KB)

III. téma (.doc 20 KB)

IV. téma (.xls 18 KB)


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok