2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Konferencia Durkó Mátyás emlékére

2006. szeptember 27.
A népművelés és a felnőttnevelés egyetemi szintű oktatásának elindításával szakmát és egyben iskolát teremtett a néhai debreceni professzor, Durkó Mátyás - hangzott el a róla elnevezett első konferencia és jubileumi szakmai találkozó megnyitóján kedden Debrecenben.
Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára felidézte, hogy a népművelők, bár mindig változó névvel, de ma is jelentős szerepet töltenek be az oktatásban, a közművelődésben, a közéletben.

Emlékeztetett arra, hogy Durkó Mátyás volt az, aki 1956-ban Debrecenben, az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen elindította az egyetemi népművelési szakképzést. Ő akkor a pedagógián keresztül közelítette meg az andragógiát, s az általa alapított és 1984-ig vezetett tanszékről, az úgynevezett "durkológiai" szakról sok száz közművelődési szakember került ki - jegyezte meg.

A konferenciára időzítették Az illegitim andragógusképzés megteremtője című könyv megjelenését is, amelynek az összeállítására három évforduló is alkalmat szolgáltatott: Durkó Mátyás, aki most lenne 80 éves, 50 évvel ezelőtt indította el a népművelők képzését, amelynek eredményeként 35 évvel ezelőtt kaptak önálló tanszéket a népművelés oktatói Debrecenben.

Az andragógus professzor emlékére most először összehívott kétnapos konferencia megnyitóján kedden átadták az első Durkó Mátyás-emlékérmet is, amit Maróti Andor nyugalmazott egyetemi docens kapott meg.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok