2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Kontextus - hatás - mítosz": 56-os konferencia Berlinben

2006. október 5.
A szeptember közepén Frankfurtban Hiller István által megnyitott németországi 56-os rendezvények sora egy újabb kiemelkedő eseménnyel folytatódik a mai nappal az "Ungarischer Akzent" keretében. 1956 apropóján Berlinben október 4. és 6. között "Kontextus - hatás - mítosz" címen nemzetközi tudományos konferenciát tartanak, ahol történészek, irodalmárok, politológusok, érdeklődők találkoznak előadásokra és eszmecserére.
Az évad során megmutatkozó természetes német igény egyértelmű bizonyítéka ez a háromnapos konferencia, amely erőteljes és szoros német-magyar együttműködésen alapul, így olyan jelentős kortörténeti kutatóintézet, mint a Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam, valamint szövetségi szintű alapítványok, mint a Stiftung zur Aufarbeitung és a Kulturstiftung des Bundes is aktív szerepet vállaltak a tudományos találkozó megszervezésben és lebonyolításában.

Ungarischer Akzent

A "Kontextus-Hatás-Mítosz" nemzetközi konferencia a legújabb kutatási eredményeket összegzi és mutatja be, különös tekintettel a magyar történelem eme kulcsfontosságú eseményének hatástörténetére. Az 56-os történések hagyományos politikatörténeti nézőpontja újabb szociál-kultúrtörténeti adalékokkal egészül ki. A résztvevők olyan nemzeteken túlmutató aspektust is középpontba állítanak, amely az "Ostblock" különböző válsághelyzeteinek egymásra gyakorolt kölcsönhatását vizsgálja. Az 50. évforduló apropóján megszervezett összejövetel kísérletet tesz arra, hogy rávilágítson 1956 pozíciójára az európai "emlékezéskultúrában".

A háromnapos találkozó során olyan magyar szakértők lépnek fel és fejtik ki véleményüket a téma kapcsán, mint például Kende Péter és Rainer M. János.

A német-magyar dialógus egyik meggyőző bizonyítéka az az átfogó információt (dokumentumok, kép- és hanganyagok, publikációk, emlékezések) nyújtó közös weboldal, amely a CHB, a Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur és a potsdami Kortörténeti Kutatás Centruma (Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam) együttműködésében működik: www.ungarn1956.de.

Az 56-os évforduló alkalmával a magyar programok összeállításakor alapvető szempont volt, hogy ne dokumentatív-megemlékező, hanem reflektáló-múltfeltáró és új, közös összefüggéseket kutató német-magyar programok jöjjenek létre német partnerekkel, szereplőkkel, helyi témákkal és vonatkozásokkal.


Szervezők:
Bipolar, Kulturstiftung des Bundes
Collegium Hungaricum Berlin
Stiftung Aufarbeitung
Zentrum für zeithistorische Forschung Potsdam

Bővebb információ:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok