2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Körkép a külföldi magyar intézetekből

2006. május 5.

Európa Nap Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban


A hagyományosan, negyedik alakalommal megrendezendő "Európa Nap" az uniós folyamatok társadalmi hatásainak egy-egy hazánkat is kiemelten érintő aspektusát dolgozza fel.

Ez alkalommal a választott " Egy társadalom önképe kisebbségei és többségi szemmel" cím jegyében Nyári Gyula fotóművész roma tematikájú kiállítása nyílik meg,

valamint dr. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa tart előadást.

Prima Vista nemzetközi irodalmi fesztivál - TallinnA legfrissebb, észtül megjelent magyar szépirodalmat, azaz Tar Sándor és Márai Sándor műveit mutatják be a Prima Vista nemzetközi irodalmi fesztivál keretében Tallinban, a Tartui Irodalmi Házban, ahol ugyanezen a napon lesz Karafiáth Orsolya, magyar költőnő irodalmi estje is. A fiatal költőnő verseivel, filmjével és dalaival vesz részt a rangos fesztiválon. Az események szervezésében közreműködött a Tallini Magyar Intézet is.

Varsó - Mediawave 2006. Nemzetközi Fesztivál

A Varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével


A Yava zenekar koncertje nyitja meg a lengyelországi Mysłowicében rendezendő MEDIAWAVE 2006 Nemzetközi Fesztivált.

Az együttest 2001 őszén Dus Polett és Mestyán Ádám alapította. Eltérő hátterekből indultak, Mestyán Ádám a világhírű Vágtázó Halottkémek basszusgitárosa, míg Dus Polett népzenész és utcaszínházas volt, ma pedig egy rádió műsorvezetője. E kettősség azóta is a zenekar sajátja: a népzenei motívumok kortárs eszközökkel történő feldolgozása adja a zenekar egyik zenei oszlopát. Különösen azóta, hogy 2002-ben csatlakozott hozzájuk Róka Szabolcs, az egyik legismertebb kobzos és lantos, aki korábban többek között a Tatros zenekar tagja volt.

Egyedülálló, a kommersz zenétől elforduló stílusuk titka, hogy nemcsak a magyar népzene, hanem más népek muzsikája is hatást gyakorolt rájuk. Mindez érthető, hiszen Dus Polett évekig élt Indonéziában, s többek között mind a wayang technikát, mind az indonéz nyelvet tökéletesen elsajátította. Mestyán Ádám (bár esztétika szakos doktorandusz) arabistaként végzett az ELTE-n, huzamosabb időt töltött Észak-Afrikában, majd egy évet Kuvaitban. Éppen ezért a 2004-es évben szünetelt a zenekar működése. 2004 nemcsak Mestyán Ádám Magyarországra való visszatérése miatt jelentett fordulópontot a zenekar életében, hanem azért is, mert csatlakozott a zenekarhoz Németh László Fritz, aki húsz éven át a Vágtázó Halottkémek gitárosa,, majd a MagUra zenekar alapítója volt. A dobos szerepét pedig Balogh Szonja vette át, akit a Magura illetve a Mátyás Attila Band-ből ismerhet a nagyközönség. Majd Balogh Szonja helyét Szabó Kristóf vette át a dobok mögött, akit a Stonehenge együttesből lehet ismerni.

A mysłowicei koncerten fellépő együttes tagjai: Dus Polett (ének, kaval, furulya, csörgődob), Mestyán Ádám (basszusgitár), Németh László Fritz (gitár), Róka Szabolcs (ének, koboz, oud, lant, tangóharmonika, duda), Szabó Kristóf (dobok)
Zlatá Koruna - Magyar Napok
A Prágai Magyar Kulturális Központ közreműködésévelImmár 61 éve, megszakítás nélkül él a Zlatá Koruna-i ünnepi koszorúzás hagyománya, amelyet a rendszerváltozást követően Magyar Kulturális Napokká szélesített ki a helyi önkormányzat, a Nagykövetség és a PMKK.

Idén "Nyers" címmel Tornai Endre, Pintér Balázs és Korompai Péter közös kiállítása, és Historica Musica régizenei együttes fellépése fogja színesíteni a műsort, és ettől a naptól lesz látogatható egészen június 18-ig az évadnyitó kiállítás is a Zlatá Koruna-i kolostor kiállítótermeiben.

Zlatá Korunában a második világháború végén több magyar katona is elesett. Emléküknek minden évben sírjaik megkoszorúzásával, kiállítással, zenével adózik a város, a Magyar Kulturális Központ és a Nagykövetség.

Bartók-hét a Brüsszeli Magyar Kulturális Központban
2006. május 8.- május 12. között


A Bartók és a népdalok című zenés előadással veszi kezdetét a Bartók-hét a brüsszeli magyar intézetben 2006. május 8-án. Az előadáson közreműködik Wilheim András zenetörténész és Rajk Judit énekes.

A programsorozat 2006. május 10-én folytatódik Wilheim András zenetörténész Bartók, a zongorista című zenés előadásával.

Szalai Antal hegedűművész és Balogh József zongoraművész ad 2006. május 12-én ad koncertet szintén az intézetben. Ekkor Bartók művei mellett más zeneszerzőktől is hallhat majd darabokat a közönség.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok