2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kormány kiegészítette a Fesztiválzenekar támogatását

2006. március 17.
A kulturális tárca 135 millió forinttal egészítette ki a Fesztiválzenekar ez évi fellépéseinek támogatását; az erről szóló megállapodást, valamint a 2006-2010 közötti időszakra vonatkozó közhasznúsági szerződést a felek pénteken kötötték meg.
Bozóki András és Fischer Iván
Bozóki András és Fischer Iván

(MTI) - A költségvetési törvény által 2006-ra meghatározott 210 milliós támogatást Bozóki András 345 millió forintra egészítette ki.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány közötti, több évre szóló keretszerződést Bozóki András kulturális miniszter és Benedek András közigazgatási államtitkár, valamint Marschall Miklós, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány kuratóriumának elnöke és Fischer Iván zeneigazgató írta alá a IX. kerületi Művészetek Palotájában.

A szerződés értelmében a támogatás mértékét minden évben külön megállapodás rögzíti.

A minisztérium a zenekar által a magyar és a nemzetközi zenei életben játszott meghatározó szerepet elismerve nyújt támogatást az együttes budapesti, vidéki és külföldi fellépéseihez - olvasható a tárca indoklásában.

A Fesztiválzenekar vállalja, hogy évadonként 48 - nagyzenekari, kamarazenei, gyerek- és oktatási célú - koncertet ad Budapesten, és legalább öt fellépéssel rendszeresen jelen lesz a vidéki hangversenyéletben is. A magyar kultúra népszerűsítése érdekében az együttes legalább 30 koncertet ad külföldön.

Bozóki András az aláírási ceremónián azt mondta, az 1983-ban létrejött Fesztiválzenekar ma már az egyik legmeghatározóbb együttes Magyarország kulturális palettáján. Fischer Ivánt, akit az idei nemzeti ünnep alkalmából szerdán Kossuth-díjjal tüntettek ki, "az egyik legnagyobb, világhírű művészünknek" nevezte.

A karmester elmondta, közönségük évről évre gyarapszik, és a szerződés azt látszik bizonyítani, hogy a közönség szeretete tükröződik a minisztériumi támogatásban.

Marschall Miklós kuratóriumi elnök az MTI-nek elmondta: az idén 1,3 milliárd forintos költségvetésű zenekar Európában egyedülálló módon saját maga állja működési költségeinek a felét jegybevételekből, a külföldi turnék és lemezfelvételek bevételéből, valamint a magántámogatók klubja segítségével.

A 2000 óta amerikai mintára alapítványi formában működő együttes fellépéseit a tervek szerint a jövőben három, nagyjából egyenlő forrásból, a saját pénzek mellett a kormány és a főváros támogatásából fogják fedezni. A zenekar működését a főváros idén 440 millió forinttal támogatja.




 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok