2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kormányfő a kulturális élet képviselőivel találkozott

2006. május 24.

(MTI) - A nemzeti kultúrára megfelelő figyelmet kell fordítani a kormányprogramban - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a kultúra képviselőivel szerdán a Parlamentben folytatott konzultáción, bevezetőjében.
"Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy a kormányprogram elvéti az egyensúlyt, és miközben nyilván egy sor dolga van az igazgatási, költségvetési kérdésekkel, nem terjed ki eléggé a figyelme, hogy mi történik a nemzeti kultúrával" - mondta az ügyvezető és kijelölt miniszterelnök. Közölte, hogy a jövő héten benyújtják a kormányprogramot a parlamentnek.
Kifejtette, hogy a globalizáció közepette a nemzeti identitás megőrzését a nemzeti kultúra, a hagyományok ápolása, gyarapítása, mai kifejezési formáinak megtalálása biztosíthatja.
Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy nagy hiba lenne, ha bezárkózó, csak magára figyelő, vagy csak a világra figyelő ország lennénk.
Azokat a törekvéseket, amelyek az elmúlt időszakban a nyitás politikáját jelentették a mai kulturális önkifejeződések irányába, azt "nagyon jó szívvel nézem, és természetesen keressük azt, hogy mindeközben hogyan nem fog ez rovására menni annak, hogy van egy örökségmegőrző misszió is".
A kultúra képviselőitől a miniszterelnök ahhoz vár segítséget, hogy az állam szerepét a kultúrában pontosabban meg lehessen határozni, pontosabban ki lehessen jelölni a prioritásokat.
A zártkörű megbeszélésről távozó Novák Ferenc koreográfus újságíróknak elmondta, hogy konkrét pénzügyi kérdésekről, a költségvetésről nem volt szó, csakúgy mint személyi kérdésekről sem.
"Az ésszerű elosztásról, az értékelvű elosztásról beszéltünk" - mondta, hozzátéve, hogy a megbeszélés nagyon normális, tárgyilagos légkörben zajlott.
A találkozón a kulturális élet tizenhat képviselője vett részt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok