2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kortárs Roma Galéria nyílik

2006. április 4.
A galéria számára a kulturális minisztérium egy 180 négyzetméteres helyiséget bérel kedvezményesen az V. kerületi önkormányzattól a Tüköry utca 5. alatt.

Megjelent a Kortárs Roma Galéria vezetésére kiírt pályázat!Oláh Zoltán: Halas portré
Oláh Zoltán: Halas portré

Péli Tamás alkotása
Péli Tamás alkotása

A roma kultúra - kortárs is!

Az elmúlt három évtizedben a cigány képzőművészetet a naiv művészet kategóriájában tartotta számon a szakirodalom. A roma kultúrát a többségi társadalom többnyire a népi, populáris mű-fajokkal azonosítja (zene, tánc, mesterségek, szájhagyomány), a kortárs művészetekkel ritkán. A roma kultúra így a periférián maradt - a hivatalos kultúra szerkezete jelenleg nem nyújt kellő teret a roma közösség vizuális kultúrájának, festészetének. Az új galéria célja éppen az, hogy kaput nyisson és a bemutatandó kortárs művekkel megváltoztassa a roma kultúráról alkotott képet, új oldaláról mutassa be a többségi társadalomnak a roma kultúrát. Ezt a hivatalos többségi kortárs kultúra közegében, egyenrangúként, azonos körülmények között kívánja tenni, hogy tered adjon a roma kultúra elismerésének, és ezáltal is erősítse a roma társadalom önértékelését. A sztereotípiák és a kirekesztés ellen, a kulturális befogadás jegyében jön létre ez a galéria.


Professzionális bemutatkozás

A galéria létrehozásával a kulturális tárca korszerű és professzionális infrastruktúrát, munkaeszközöket kíván biztosítani roma képzőművészeti alkotások létrehozásához és bemutatásához. Ez lesz az első kifejezetten kortárs jellegű magyarországi roma galéria, amely hivatalosan és korszerű módon biztosítja az intézményi hátteret a roma művészetnek.
A galéria szakmai vezetése

A Kortárs Roma Galéria a kulturális tárcához tartózó Magyar Művelődési Intézet (MMI) szervezetén belül működik majd, amely biztosítja a galéria számára a szakmai, logisztikai és könyvelési hátteret. Az MMI eddig is gyűjtötte a roma festményeket, műalkotásokat, így megfelelő szaktudást és kutatási hátteret is tud biztosítani a Roma Galéria számára. A galériát közalkalmazottként egy pályázat útján kiválasztott felsőfokú végzettségű kulturális menedzser szellemű vezető irányítja majd egy szakmai alkalmazottal. A galéria munkáját egy négyfős szakmai tanácsadó testület segíti majd, melynek tagjai Junghaus Tímea művészettörténész (Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány), Daróczi Ágnes kisebbségkutató (Magyar Művelődési Intézet), Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, valamint Szentandrássy István festőművész.


Roma képzőművészet 180 négyzetméteren

A galéria számára a minisztérium egy 180 négyzetméteres helyiséget bérel kedvezményesen az V. kerületi önkormányzattól a Tüköry utca 5. alatt. A korábban irodának használt bérleményt a tárca felújítja és a galéria számára átalakíttatja, valamint felszereli az összes szükséges berende-zéssel és technikai eszközzel. Ezt követően a minisztérium az MMI-n keresztül biztosítja a galéria működési költségeit. A galéria kialakítására a tárca 7,7 millió forintot költ, míg eszközbeszerzésre és a galéria működtetésére 2006-ban a minisztérium 15 millió forintot biztosít az MMI számára. 2007-ben a galéria működtetésére körülbelül 20 millió forintot tervez juttatni a tárca. A Kortárs Roma Galéria a tervezés, engedélyeztetés és átalakítást követőan a tervek szerint június elején nyitja meg kapuit.


Kiállítások

Jelenleg Magyarországon nincs a roma képzőművészetet bemutató állandó kiállítás, így a galériának fel kell készülnie a roma kultúra átfogó reprezentációjára is. A Galéria feladata lesz az is, hogy retrospektív kiállításokkal láthatóvá tegye a már meglevő országos gyűjtemények roma műtárgyanyagát. Jelenleg az ország hat gyűjteménye őrzi cigány művészek alkotásait: a Néprajzi Múzeum (10-20 alkotó mintegy 100-120 műtárgya), a Kecskeméti Naiv Múzeum (4 alkotó 50 műve), a Fővárosi Önkormányzat Cigány Háza - Romano Kher - (80-90 alkotó mintegy 1100-1300 műve), a Magyar Nemzeti Galéria (kb. 30 alkotás), a Magyar Művelődési Intézet (10-20 alkotó 100-120 műve), és a Nógrádi Történeti Múzeum (50-100 mű).

Az időszakos kiállítások koncepciójában fontos elemnek kell lennie az európai analógiák bemutatása, valamint a közösségi projektek.

Néhány ötlet a galéria szakmai koncepciójából:

o Roma ábrázolás Barabástól Bortnyikig
o Balázs János monografikus kiállítás
o Péli Tamás festőiskola (pl. Szentandrássy István és tanítványaik: Túró Zoltán, Oláh Zol-tán, Kunhegyesi Ferenc, Pintér Sándor munkáinak bemutatása)
o Roma női identitások: Omara, Ráczné Kalányos Gyöngyi, Orsós Teréz és Kiba Lumberg kiállítása
o Prímás geneológiák Közép-Európában (nagy magyar prímáscsaládok)
o Roma absztrakt és hiperreal: a legfiatalabb generáció (Vári Zsolt, Balogh Tibor, Horváth Kálmán, Kökény Róbert hiperrealista és fotorealista alkotásai.


Szakirodalom, adatbázis

A roma művészetről készített filmek, fotók, diafelvételek alapján érdekes és információban gazdag multimédia anyag készíthető. Szükséges továbbá ezek feldolgozása és a szakirodalom gyűj-tése is. Az intézmény "impresszáriós irodaként" is működve egy hazai és nemzetközi adatbázist alakíthat ki a magukat romának valló alkotókról. A szakkönyvtárak anyagainak beszerzésével kutathatóvá válhat a magyarországi roma képzőművészet.


Közösségi művészet

Fontos, hogy a galéria bevonja életébe a kerületi közösségeket olyan szabadidős művészeti tevékenységekkel, mint például a korongozás, rajzszakkör, ékszerkészítés, mini kurzusok, falfestésakció,"előítéletektől megszabadító tárlatvezetés" iskolásoknak múzeumpedagógusokkal.


Továbbképzés, konferenciák

A roma művészeket fel kell készíteni az olyan művészeti technikákra, mint például a film, a multimédia, a fotó vagy az installáció. Ehhez teret és felszerelést is biztosít majd a galéria. Ezen kívül olyan már meglevő rendszeres konferenciákra szükséges bejuttatni a roma tematikát, mint például az Artforum, az Ars Electronica, a Velencei Biennálé vagy a berlini ill. linzi képzőművészeti rendezvények.


Promóció

Professzionális arculatalakítás, negyedévente kétnyelvű programfüzet kiadása a kiállításokról, katalógus, weboldal, gallery shop.
Oláh Zoltán: Memento
Oláh Zoltán: Memento

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok