2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közös szándéknyilatkozat az európai kulturális örökségért

2006. április 28.

(MTI) - Közös szándéknyilatkozatot terjesztett elő Magyarország, Spanyolország és Franciaország az európai kulturális örökség jegyzékének létrehozásáról, és az ehhez való csatlakozásra szólították fel az európai országokat - közölte Bozóki András kulturális miniszter pénteken.
A közös kulturális kezdeményezés a spanyolországi Granadában az Európa a kultúrák közötti párbeszédért című kétnapos nemzetközi konferencián született, és annak zárásaként péntek délután jelentették be. Lengyelország máris jelezte, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.
Az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában Bozóki András elmondta, eredetileg francia kollégája vetette fel, hogy szükség lenne egy olyan kezdeményezésre, amely az UNESCO (az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete) világörökség listájának mintájára az európai kulturális örökség helyszíneit veszi listára. Bozóki javasolta, hogy a világörökségtől eltérően Európa esetében ne válasszák szét az épített örökséget a szellemi örökségtől, hanem komplexen, integráltan kezeljék azokat. A konferencia résztvevői elfogadták a magyar álláspontot, s ennek nyomán a házigazda Spanyolországot, Franciaországot és Magyarországot bízták meg a javaslat végső szövegének kidolgozásával.
Bozóki pénteken megbeszélést folytatott spanyol kollégájával, Carmen Calvóval, aki pozitívan reagált arra a magyar elképzelésre, hogy egy évvel a spanyol EU-elnökség előtt, 2009-ben Magyarország kulturális évadot szeretni tartani Spanyolországban. Mivel magyar oldalról először vetették fel ezt a javaslatot, a részletekről a későbbiekben további tárgyalások lesznek.
Bozóki András kiemelte, az általa vezetett minisztériumnak úgy döntött, hogy 2008-ban a kulturális diplomáciai erőfeszítéseket a kultúrák közötti párbeszéd európai évének szenteli, 2009-ben pedig magyar kulturális évadot szeretne szervezni Spanyolországban. Egy évre rá - az Európa kulturális fővárosa jegyében - a Pécs-Essen-Isztambul háromszög kulturális kapcsolataira helyezi a hangsúlyt, ami magában foglalja a magyar kultúra törökországi bemutatását is.
Közel harminc ország mintegy kétszáz képviselője vitatta meg Granadában, miként lehetne elősegíteni és megerősíteni az interkulturális dialógust, különös tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének javasolta. A résztvevők egyetértettek azzal, hogy a kultúrák közötti párbeszéd évét tartalmibbá, egyáltalán tartalmivá kell tenni, nem szabad médiakampányként felfogni.
A 2004 novemberében Berlinben, 2005 májusában Párizsban, 2005 novemberében Budapesten tartott kulturális konferencia és miniszteri találkozó Granada után idén októberben a lengyelországi Lublinban folytatódik.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok