2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közvélemény-kutatás indul a lakosság kulturális szokásairól

2006. december 20.
A lakosság kulturális szokásainak országos szintű feltérképezését tervezi jövőre a szaktárca - jelentette be Hiller István kulturális miniszter.
Az oktatási és kulturális tárca vezetője elmondta, hogy a felmérésben a szokások mellett a kulturális helyek látogatottságát, a "kultúrafogyasztás" sajátosságait vizsgálnák. Utoljára 2003-ban volt ilyen jellegű országos vizsgálat, akkor a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete koordinálta a felmérést - tette hozzá.

Hiller István a szaktárca jövő évi terveit ismertetve szólt arról, hogy 2007-ben a németországi magyar kulturális évad mellett Kínában is bemutatkozik a magyar kultúra. Több nagyvárosban zenei programok, kiállítások várják majd az érdeklődőket. Kiemelte, hogy szeretné a két ország közötti kulturális együttműködést intenzívebbé tenni.

Elmondta, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium jövőre kulturális szakattaséi posztot létesít Pekingben és Sanghajban, valamint Belgrádban.

Beszámolt arról is, hogy 2007 tavaszára befejeződik a Római Magyar Akadémia felújítása.

A miniszter a tárca költségvetéséről elmondta, hogy az a beterjesztett javaslathoz képest 403 milliárd forintról 405 milliárd forintra emelkedett. A növekmény elsősorban a felsőoktatás területén jelenik meg, amelyre 196 milliárd forint helyett 214 milliárd forint jut 2007-ben - tette hozzá.

A miniszter szerint a kulturális terület költségvetése valamivel több mint 3 milliárd forinttal bővülhet, amelyet a tárca 12,1 milliárd forintos egyensúlyi tartalékából fedeznének. Ismertetése szerint a kulturális büdzsé intézményekre, programokra lebontva január 15-re készül el.

Az Operaház kapcsán Hiller István megismételte, hogy Vass Lajos miniszteri biztos mandátumát fél évvel hosszabbította meg. Év elején, várhatóan februárban nyilvános pályázatot ír ki a vezetői posztra. Így májusra lehet főigazgatója a Magyar Állami Operaháznak.

A miniszter ugyanakkor beszélt arról is, hogy szívesebben kért volna fel új igazgatót a vezetői poszt betöltésére és meghívásos pályázatban is gondolkodott. Ezeket a lehetőségeket azonban törvényi akadályok miatt el kellett vetnie.

A miniszter említést tett arról, hogy jövőre alaposan "át kell gondolni" a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) képező járulékstruktúrát, amit még az 1990-es évek közepén határoztak meg.

Mint mondta, azóta jelentősen átalakult a kulturális fogyasztás, és a befizetett járulékok főösszegével folyamatosan problémák vannak.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok