2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Krétakör társulatának előadása sokkolta a berlinieket

2006. március 16.

(MTI) - Schilling Árpád társulata március 23-ig vendégszerepel Berlinben, s az sms-üzenetekre épülő Feketeországot a Hebbel Színház (Theater Hebbel am Ufer - HAU) igazgatója, Matthias Lilienthal globális színműnek nevezte. Mint mondta, a társulat olyan kordiagnózist ír le, amelyben az sms-en érkező hírek hideg tényszerűségének és a mindennapi nyelv obszcenitásának párhuzama az erőszaknak az egész életet átható természetességét sugallja. Az élet minden területét felölelő kiszolgáltatottság, az európai bővítési folyamat életidegensége, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet megszokott kliséi, s mindennek összekapcsolása a világpolitika háttérzajával globális színművé emeli a magyar produkciót.

A Krétakör társulatának másik Berlinbe elhozott produkciója a helyesírás szabályait a címadásban szándékosan mellőző, Siráj címmel színre vitt Csehov-mű. A 2003-as premier óta az előadást Európa 13 városában mutatták be, díjakkal halmozták el, Schilling Árpád Moszkvában a Sztanyiszlavszkij-díjat is megkapta érte.

"Csehov Sirályát gazdag, titkokkal teli, felülmúlhatatlan remekműnek tartjuk, amelynek számtalan olvasata van. Úgy gondoltuk, a mi előadásunk, bármennyire is törekszünk a tökéletességre, nem lehet "a" Sirály, csak annak egyik változata, legfeljebb csak megközelítheti a darab mélységét és gazdagságát. Ezt jelezzük azzal, hogy már a címben is elhelyeztünk egy apróbb hibát, "j" betűvel írtuk azt" - magyarázta a produkció megszületése után a rendező. A darabokat Berlinben német feliratozással, illetve szinkrontolmácsolással adják elő.

A Hebbel Színház magyar hetének keretében felolvasnak a Magyarországon született, Berlinben élő írónő, Terezia Mora Alle Tage (Minden nap) című könyvéből, külön programmal lép fel a Krétakör társulatának tagjaiból alakult zenei együttes.

Egy másik berlini színházban, a Schaubühnén Orient Express mottóval rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a fiatal szerzőket bemutató fesztivált, a F.I.N.D-ot (Festival Internationale Neue Dramatik), amelyet "az Európai Unió eltolódó határai mentén fekvő országoknak" szentelnek. A műsorban helyet kapott Hamvai Kornél Hóhérok hava című darabja és Németh Ákos minidrámája is.

A hét végén lesz Eötvös Péter zeneszerző As I Crossed a Bridge of Dreams című, japán tárgyú misztériumjátékának berlini ősbemutatója is.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok