2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A külföldi magyar kulturális intézetek szervezésében megvalósuló legjelentősebb 1956-os programok

2006. október 5.
Mottó: Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának."
Kodály Zoltán

A külföldi magyar kulturális intézetek valamennyi - különösen a jelentős magyar diaszpórával rendelkező - országban méltó megemlékezésekre készülnek. Az intézetek a programok színes és széles spektrumával, összesen közel 100 rendezvénnyel kívánják minél eredményesebben felhívni a figyelmet e nemzetközileg is jelentős magyar történelmi esemény 50. évfordulójára. A változatos műfajú és tematikájú megemlékezések közt számos kiállítás (plakát, fotó), emlékkoncert, nemzetközi konferencia és tudományos szeminárium szerepel, néhány intézet tanulmánykötet kiadásával készül. A programok a legtöbb helyszínen 2006. szeptembertől decemberig tartanak.

A programok megvalósulásához a financiális alapot a Miniszterelnöki Hivatal által nyújtott központi támogatás (65 millió forint) és saját önerő biztosítja, illetve a rendezvények számos esetben a nagykövetségekkel együttműködve, helyi civil vagy állami szervezetek bevonásával kerülnek megrendezésre. A megemlékezéseket az "1956 - A szabadság reménye" című, Külügyminisztérium által koordinált tablókiállítás gazdagítja, amely mind a 18 intézetben bemutatásra kerül.

Több intézetben már 2006 nyarán elindultak az 1956-os megemlékezések: Varsóban dokumentumfilmmel és könyvbemutatóval emlékeztek '56-ra és a poznani eseményekre, New York-ban a forradalom eszményéről tartottak nyilvános vitaestet, Berlinben és Rómában előadások keretében zajlott a megemlékezés, Szófiában országos szavalóversenyt rendeztek az évforduló tiszteletére, és Londonban minden hónapban a forradalom emlékét őrző magyarokkal történő beszélgetés-sorozat keretében emlékeztek az '56-os eseményekre a szemtanúk. Ezek a beszélgetések könyv formájában novemberben jelennek meg.

BÉCS
Alig vitatható, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulója megünneplésének külföldi helyszínei közül Ausztria a legfontosabb. Nyugati szomszédunkat érintették a legközvetlenebbül a magyarországi események, mindenek előtt a 180-200.000 menekült befogadása következtében. Ez az esemény szinte az egész osztrák társadalmat megmozgatta, s máig számon tartja a kollektív és egyéni emlékezet. A menekültek befogadása fontos mozzanat volt a függetlenségét egy évvel korábban visszanyert ország számára az új nemzeti-állami identitás kialakulása szempontjából is. Az 50 évvel ezelőtti események felidézése Ausztriában különösen jó esélyt kínál arra, hogy nemzeti évfordulónk nemzetközi figyelmet kapjon, s az ünnepségsorozat egyben az egyébként is kitűnő osztrák-magyar kapcsolatok erősítését is szolgálhatja.
November 25.: Emlékkoncert a Stephansdomban a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével, a bécsi 56-os megemlékezések lezárásaként. A koncertet Magyarország köszöneteként szeretnénk kommunikálni, amelynek címzettje az osztrák társadalom, ill. a menekülteket segítő egyházi és világi szervezetek. A tervezett program: Beethoven Egmont-nyitánya, Johann Georg Lickl egy miséje, Bartók: Cantata profana és Kodály Budavári Te Deum-ja.

BERLIN
Az intézet két kiemelkedő rendezvénye:
Szeptember 28. - 2007. január 14.: Revolúció. Művészeti reflexiók a média (történelmi) szerepére c. nemzetközi kiállítás a berlini Collegium Hungaricumban.
Október 4-6.: A "Magyarország 1956: Összefüggések és mítoszok" című nemzetközi konferencia '56 nemzetközi jelentőségéről, a poznani lengyel 56-ról, az 53-ig visszanyúló kelet-berlini felkelésről, a 68-as prágai eseményekről és '89-ről, mint az állam-szocialista rendszerekkel szembeni ellenállás összefüggéseiről nyit vitát.

BRÜSSZEL
Október 14.: Grand' Place, szabadtéri koncertek: fellép a Mandel kvartett, a Hot Jazz Band, láthatjuk Cakó Ferenc akrobatikus homok-fény bemutatóját, s a végén Mitsoura előadását.
December 1.: Koncert a brüsszeli Szent Mihály Katedrálisban: Fekete Gyula: "Te Deum '56 Budapest" ősbemutatója, valamint Mozart Requiemjének előadása.

BUKAREST és SZÓFIA közös rendezvénye:
November 15. és 16-án a bukaresti intézetben a szófiai intézettel közösen nemzetközi tudományos konferenciát szerveznek "1956 és a dél-kelet európai demokratizálási kísérletek" címmel, magyar, román, bolgár, szerb és macedón részvétellel. A programsorozatot 56-os fotókiállítás, könyvkiállítás, valamint a Bartók Vonósnégyes és Bogányi Gergely marosvásárhelyi ünnepi hangversenye színesíti.

DELHI
November 2-3.: "Az 1956-os magyar forradalom, India és a nagyvilág" - magyar-indiai történész konferencia a Jawaharlal Nehru Egyetemen. Az indiai megemlékezés-sorozat legnagyobb szabású eseményének ígérkező tudományos rendezvényen előreláthatóan több mint húsz indiai és magyar tudós elemzi az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeit és azok nemzetközi vonatkozásait. Az elemzések kitérnek India ENSZ fórumain kifejtett álláspontjára is a "magyar kérdés"-ben. A konferencia magyar résztvevői: Dr. Miszlivetz Ferenc (MTA), Dr. Frank Tibor (ELTE) és Bethlenfalvy Géza (ELTE) lesznek.

HELSINKI
Október 20.: Performansz korabeli T34-es szovjet tankkal. Az intézet kiállítótermében '56 címmel installáció nyílik, amely egy 1956-os budapesti utcaképet jelenít meg. A TV-ből folyamatosan megy DVD-n a Finn Híradó által készített tudósítás az 56-os eseményekről. A térkialakítás annak figyelembevételével történt, hogy alkalmas legyen nyílt történelemórák megrendezésére finn középiskolások és egyetemisták számára. A kiállítás december 28-ig lesz nyitva.

LONDON
A "The Voice of Freedom" - "A szabadság hangja" elnevezésű 56-os őszi rendezvények megnyitójára szeptember 20-án került sor a Leighton House Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitót követően, szeptember 21-én indult az a nemzetközi történész konferencia, amelynek elnöke Péter László professzor és Martyn Rady professzor voltak, mindketten a University College London munkatársai. A konferenciát követő hétvégén, szeptember 24-én Kabdebó Tamás Írországban élő magyar írónk 1956-ról szóló darabja, a Bloodletting (Véradás) angliai bemutatójának adott otthont a Londoni Magyar Kulturális Központ.
"A Szabadság hangja" c. eseménysorozat Szabados György és az Új Dimenzió Műhely legújabb, ugyancsak az 1956-os forradalom témáját feldolgozó, "Elégia 1956" című albumának világbemutatójával folytatódott október 4-én, a Leighton House Múzeumban.

Október 5-én veszi kezdetét a The Voice of Freedom a londoni Barbican központban. A brit főváros egyik legjelentősebb kulturális komplexumának falait egy hónapon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum fotográfiai gyűjteményéből származó felvételek díszítik majd. A Barbican bemutatja Colin Keith Gray és Megan Raney Aarons kanadai rendezők Freedom's Fury című dokumentumfilmjét, amely a sporttörténelem elhíresült meccsét, az 1956-os olimpiai játékok vízilabda döntőjét örökíti meg. A vetítés egyben a film hivatalos nagy-britanniai bemutatója.
A The Voice of Freedom október közepén a Londoni Zsidó Kulturális Központban folytatódik. Október 26-án az egész nap Magyarországról szól. A zsidó kulturális intézet november 6-án egy koncerttel zárja forradalmi programjait Goldmarktól Seiberig címmel.

MOSZKVA
Október 19.: "A kilátástalanság forradalma volt" c. kiállítás, levéltári források tükrében. A kiállítás a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ Levéltári Intézete rendezésében Budapesten és Moszkvában egy időben nyílik.
November 10.: "'56 emléke az orosz közgondolkodásban" címmel értelmiségi kerekasztal-beszélgetés.
"A múlt közös feldolgozása és a közelmúlt emlékezetének fönntartása a mai kulturális közélet egyik legfontosabb feladata" - ezekkel a szavakkal kezdeményezte az orosz-magyar értelmiségi kerekasztal-vitát tekintélyes orosz értelmiségiek nevében Mihail Svidkoj, az Oroszországi Föderáció Kulturális és Film Ügynökségének, valamint a Kultúra tévécsatorna népszerű beszélgető-műsorainak vezetője. A kerekasztal-vita első részére október 19-én Budapesten kerül sor, amelyen orosz részről a következők vesznek részt: Vagyim Abdrasitov filmrendező, Szergej Karaganov politológus, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének igazgatóhelyettese, Sahnazarov, a Moszfilm vezérigazgatója, Nyikolaj Szvanidze, népszerű televíziós személyiség. Magyar részről: Gothár Péter filmrendező, Kende Péter esszéista-szociológus, akadémiai levelező tag, az '56-os intézet kuratóriumi elnöke, Rév István történész, a Nyílt Társadalom Archívum igazgatója, Szilágyi Ákos író, költő, esszéista.

NEW YORK
Szeptember-október: Times Square-projekt '56-os archív óriásplakátokkal, az 50. utca és a Broadway sarkán. Az első kép felirata: OUR REVOLUTION WAS NOT A MOVIE. A második képen egy website olvasható: WWW.REIMAGINEFREEDOM.ORG., amely az Intézet által fejlesztett weboldal angolul, eseménytörténettel, karabeli és mostani fotókkal, linkekkel. A plakátokra hivatkozva Michael Bloomberg, New York polgármestere kiadott egy proklamációt, amelyben 2006. október 23-át a Magyar Forradalom Napjává nyilvánította.

PÁRIZS
Október 23.: Ünnepi műsor a Saint-Sulpice templomban: különleges műsor, különleges helyszínen. Köszöntőt mond Párizs volt érseke, Lustiger kardinális. Az intézet partnereivel együtt rendez templomi orgonahangversenyt Varnus Xavér orgonista és a Bolyki Brothers (a capella) fellépésével. A nézők érkezéskor szabadtéri fotókiállítást láthatnak Pedrazzini, a Budapesten meggyilkolt fotós képeiből.

POZSONY
Október 23.: Ünnepi hangverseny. Közreműködik: Marián Lapanský zongoraművész, a Szlovák Filharmónia főigazgatója és Szokolay Balázs zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A koncert különlegessége abban rejlik, hogy a magyar nemzeti ünnepen egy szlovák művész - aki egyben közéleti személyiség is - együtt játszik egy neves magyar művésszel. Program: Bartók, Liszt, Mozart. A koncertet élőben közvetíti a
Szlovák Rádió művészeti adása, a Devín Rádió, valamint részvételét jelezte a magyar közszolgálati média is.

PRÁGA
Október 16.: Történészek előadása. Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc visszhangja Csehszlovákiában címmel Muriel Blaive, a Bécsi Ludwig Bolzmann Intézet munkatársa és Simon Attila, a Komáromi Selye János Egyetem adjunktusa beszélget, a beszélgetést Eva Irmanová, a Cseh Tudományos Akadémia munkatársa vezeti. Az előadások cseh, magyar, angol nyelven hozzáférhetőek lesznek az interneten is.

RÓMA
Október 21.: Málta, La Valletta - emléktábla-avatás. Edward Fenech Adami, a máltai köztársaság elnöke La Vallettában, a máltai főváros Lower Barrakka Parkjában felavatja az '56-os mártírok máltai emléktábláját.
November 7.: Róma: az olasz parlament Szenátusa és a "La Sapienza" Egyetem közös ünnepi megemlékezése. A "La Sapienza" Egyetem központi aulájában megrendezésre kerülő ünnepség fővendégei Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke és Franco Marini, az Olasz Köztársaság Szenátusának elnöke. A történelmi előadást Csorba László, az RMA igazgatója tartja.

STUTTGART
Október 12.: Tudományos konferencia: az MTA és a Heidelbergi Tudományos Akadémia kapcsolatfelvételének nyitórendezvénye. Az egynapos tudományos konferencia kísérletet tesz arra, hogy megvizsgálja az 1956-os magyar forradalom helyét a 20. századi Európa és a világ történelmében, és hogy a forradalom eredményeit ezekbe a közös történelmi folyamatokba beleágyazza. A konferencia résztvevői többek között: Dalos György író (Berlin), Kende Péter (Budapest-Párizs), Graf Peter Kielmansegg (Heidelberg, Németország), Lendvai Pál (Bécs) és Vizi E. Szilveszter (Budapest).

SZÓFIA (közös kiemelt program Bukaresttel)
November 15-16-án Bukarestben, a bukaresti intézettel közösen szervezett "1956 és a délkelet-európai demokratizálási kísérletek" c. nemzetközi tudományos konferencia magyar, román, szerb és macedón részvétellel.

TALLINN
Október 22.: Pärnu; október. 23.: Észt Állami Operaház. Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című opera ünnepi előadása Meláth Andrea és Kovács István operaénekesek, Selmeczi György karmester-rendező, valamint a Pärnui Hangversenyzenekar közreműködésével.
A Horisont című népszerű-tudományos folyóirat októberi száma egy tizenhat oldalas melléklettel jelenik meg, amely az 1956-os eseményeket mutatja be, illetve értékeli azokat. A melléklet szerkesztésében és a felhasználandó cikkek fordításában az intézet munkatársai is részt vettek.

VARSÓ
Október 17., 20., 21: Az "Ezeregy év" című, a magyar történelmet feldolgozó tánc-show az ExperiDance Tánctársulat előadásában (Krakkó, Katowice, Varsó).
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok