2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kultúra Magyar Városa címek átadása

2005. október 11.
Elsőként Kecskemét, Keszthely és Vasvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa címet - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter, mielőtt átadta az elismerésről szóló okleveleket a települések képviselőinek kedden Budapesten.

(MTI) - A pályázatot ez év tavaszán közösen hirdette meg a kulturális, a belügyi és a külügyi tárca három kategóriában; a felhívásra tizennégy város készített pályamunkát. Bozóki András az ünnepségen felhívta a figyelmet arra, hogy az elismerés nem azonos az Európa Kulturális Fővárosa címmel.



Kultúra Magyar Városa 2005 - az NKÖM sajtóközleménye

A Kultúra Magyar Városa cím elnyeréséért tavasszal meghirdetett pályázatra 14 város készített pályamunkát. A 14 pályázat Kecskemétről, Miskolcról, Nyíregyházáról, Kaposvárról, Szombathelyről, Szegedről, Tapolcáról, Keszthelyről, Sárospatakról, Jászberényről, Mórahalomról, Szerencsről, Vasvárról, Répcelakról érkezett.

Az idén első ízben odaítélt cím eszmei értékű, a városok által eddig elért kulturális teljesítmény értékelésére szolgál. A pályázatok bírálatánál lényeges szempont volt, hogy milyen módon képesek a polgári önszerveződések a kultúra helyi viszonyait pozitív irányba befolyásolni és hogyan támogatják a fiatalok kortárs kulturális tevékenységét, valamint milyen a város kulturális aktivitása, hogyan élnek a fejlett, virágzó kultúra adta lehetőségekkel a fenntartható fejlesztési programok kidolgozásánál és megvalósításánál.

A címre évente egy alkalommal lehet pályázni a lakosságszám szerint 3 kategóriában: minden évben egy 5 ezer fő alatti ("C" kategória), egy 5 és 30 ezer közötti ("B" kategória) illetve 30 ezer lakos fölötti ("A" kategória) város nyeri el a címet. A pályázat kezdeményezője a Megyei Jogú Városok Szövetsége volt. A városok kulturális életében az önkormányzatok is jelentős szerepet játszanak, így a Belügyminisztérium kategóriánként 1 millió Ft-os díjat ajánlott fel. A Külügyminisztérium 500 ezer Ft-ot ajánlott fel az "A" kategória győztesének. A NKÖM Kulturális Turizmus Osztálya pedig 600 ezer Ft-ot ad a városoknak.

A bíráló bizottság szakmai javaslata alapján megszületett döntés szerint Kecskemét ("A" kategória), Keszthely ("B" kategória) és Vasvár ("C" kategória) jogosult a jövőben a kitüntető Magyar Kultúra Városa 2005 cím használatára. A bíráló bizottságban a Magyar Turisztikai Hivatal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, a Külügyminisztérium, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium képviselői kaptak helyet.


KECSKEMÉT

Kecskemét fejlődése szervesen összefonódik történelmi, kulturális örökségével. Petőfi Sándor "hirös városnak" Vámbéry Ármin "napkeleti városnak" Jókai "a puszták metropoliszának" nevezte Kecskemétet.

Fejlesztési prioritásai:

o versenyképes és sokoldalú gazdaságfejlesztés

o kulturális és szellemi élet fejlesztése a tudás alapú városban

o oktatási rendszerek fejlesztése és harmonizálása

o a városi környezet tudatos és igényes fejlesztése

Kecskemét diáktársadalma a művészeti képzés országos hírű műhelyeiben tanulva meghatározza a város fiataljainak kulturális aktivitását. A komolyzenei, képzőművészeti alkotóműhelyek mellett teret, lehetőséget kapnak a kortárs amatőr könnyűzene művelői is. A város közművelődési intézményeinek alapfeladata a város zenei életében jelentős szerepet betöltő együttesek részére próba- és fellépési lehetőségek biztosítása.

A város kulturális kínálatának mottója:

"Kodály városa, Kecskemét, a Dél-Alföld zenei fővárosa"

Kecskemét esetében a Kodály Örökséget a városban található számos zenei műhely, együttes, általános és középiskola, a Kodály módszeren alapuló oktatási rendszer jeleníti

meg. A Kodály Örökség Program mellett legfőképpen a fesztiváljelleg, a művészeti, szellemi, műhelyek és közművelődési intézmények, tudományos műhelyek egészítik ki.

A városban a polgári önszerveződések a kultúra helyi viszonyait sokoldalú, színes tevékenységükkel láthatóan és érzékelhetően pozitív irányba befolyásolják


KESZTHELY

Keszthely a XXI. század kihívásaira a kultúra és az oktatás fejlesztésével válaszolt. A rövid szezonra jellemző tömegturizmussal szemben az egész éven át vonzerő jelentő kulturális és a kongresszusi turizmus fejlesztésének alapjait teremtették meg az elmúlt években. A város 1992-től minden májusban megrendezi a Balaton Fesztivált, szeptemberben a Balatoni Őszt.

Keszthely a "fesztiválok városa", amely hírnevét sokszínű fesztiváljainak köszönheti. A bejegyzett idegenforgalmi szlogen szerint pedig a "Balaton fővárosa". Legfőbb eseményeit a komolyzenei koncertek, a képzőművészeti kiállítások és a város különböző terein, helyszínein rendezett művészeti találkozók, bemutatók alkotják. A Festetics-kastély parkjában 2000 óta kerül megrendezésre a nyári szabadtéri színház.

A Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara sok évtizedes kutatási és fejlesztési tevékenysége eredményeként az agrárkutatás egyik nemzetközileg is elismert hazai fellegvára.

Keszthely Város Önkormányzata 2002-ben a Kapcsolatok kultúrája, kultúrák kapcsolata c. nemzetközi fesztivál megszervezéséért az Európai Bizottságtól Golden Star-díjat kapott.

Keszthely városában közel 100 civil szervezet dolgozik az oktatás, a kultúra, a sport és az egészségügy területén.

Kétévente kerülnek megrendezésre a Helikon Ünnepségek. Ez az összművészeti fesztivál a középiskolás korosztály számára jelent megmérettetési lehetőséget 18 művészeti ágban. Dunántúl 150 középiskolája több ezer diákjának részvételével zajló fesztivál Keszthely kimagasló kulturális eseménye.


VASVÁR

A 4900 lakosú Vasvár történelmi emlékeivel, kulturális és oktatási szerepével és természeti értékeivel hívja fel a figyelmet magára.

Új könyvtárat építettek, 1997-ben "Könyvtárpártoló Önkormányzat" címet kaptak. A kiemelkedő és sokrétű, nem egyszer országos hatókörű kulturális események megszervezéséért és a kulturális területnek nyújtott átlagon felüli önkormányzati támogatásokért Vasvár "Kultúrapártoló Önkormányzat" címet, a múzeum felújításáért és tevékenységének magas szintű újraindításáért pedig a "Múzeumpártoló Önkormányzat" címet kapott.

Jelenleg 600 millió forintos támogatás elnyerésével egy új közösségi ház építését kezdték el. A város egyik legnagyobb humánértéke a nagyfokú civil aktivitás. A 4900 lakosú településen 32 civil szervezet dolgozik a kultúra, a társadalmi feladatok részbeni átvállalása és a sport területén. A kultúra területén a hagyományőrzők zenében, táncban, várostörténetben alakítanak csoportot, de van akrobatikus rock and roll, aerobik, színjátszó csoport. Magas színvonalú az énekkar, hangversenyeik mellett kórustalálkozókat szerveznek, nemzetközi cserekapcsolatokat működtetnek.

Ebben az évben ifjúsági önkormányzatot alapítottak. A kisváros pezsgő kulturális életében meghatározó szerepe van a fiataloknak. Vasvár igazi közösség. Vigyáz fiataljaira, és példaértékűen gondoskodik időseiről, akik "szépkorúak" - ahogyan a pályázat fogalmaz a város kulturális

-közéletének is fontos szereplőivé váltak az elmúlt négy évben.

A 2005-ös évben a város történetének legnagyobb kulturális beruházása kezdődött el. Eu-s támogatás keretében az ORPHEUS programból közel 600 millió forint támogatást kapott a város.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok