2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Kultúra Magyar Városa 2006

2006. szeptember 28.
17 pályázó közül Sárospatak és Székesfehérvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2006 címet. A cím olyan városi helyi önkormányzatok elismerése, melyek a helyi kulturális, művészeti életet kiemelkedően fejlesztik, támogatják és kulturális értékeit példaértékűen mutatják be. A címet Boldizs Kálmánné, Székesfehérvár alpolgármestere és Jánosdeák Gábor, Sárospatak polgármestere vette át Arató Gergely államtitkártól 2006. szeptember 28-án.
A Kultúra Magyar Városa cím a városok által az előző 5 évben elért kulturális teljesítmény értékelésére, a fenntartható fejlesztéseket segítő programok elismerésére szolgál, melyet olyan városi helyi önkormányzatok kaphatnak, melyek a település kulturális, művészeti életét kiemelkedően fejlesztik és támogatják.

A címre évente egy alkalommal lehet pályázni, lakosságszám szerinti 3 kategóriában: 30000 lakos feletti, 8000-30000 lakosú illetve 8000 lakos alatti városok nevében. Idén az első két kategóriában 17 város pályázott az elismerésre, a harmadik kategóriában senki nem kívánt élni a lehetőséggel. A pályázóknál elsősorban a városok által eddig elért kulturális szintet értékeli a bíráló bizottság. Fontos szempont például a város adottságai, kulturális aktivitása, a városfejlesztési tervek kulturális elemei, a kulturális beruházások, a kortárs művészet és kreatív ipar szerepe és teljesítményei, a város külső-belső kapcsolatai, kulturális turisztikai helyzetkép (pl. a fesztiválok, kulturális turisztikai programok), a turisztikai infrastruktúra megléte, állapota, a fenntartható fejlesztések és az esélyegyenlőség.

A címet a nyertes városok - kizárólag az adományozás évének megjelölésével - korlátlan ideig használhatják, ami jelentős szerepet játszhat többek között a városmarketingben, a kommunikációban, pályázatok benyújtásánál. A kiválasztott városok 1-1 millió forint pénzjutalomban is részesülnek az Oktatási és Kulturális, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól.

2005-ben Kecskemét, Keszthely és Vasvár nyerte el a címet.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok