2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultúrák közötti párbeszéd erősítéséről tanácskoznak az illetékes miniszterek, közöttük Bozóki András

2006. április 27.
Az Európai Unió országainak közösen kell megtalálnia a választ az Európában az utóbbi időszakban megjelent kulturális feszültségekre, s ez a válasz a kultúrák közötti párbeszédben rejtőzik - jelentette ki Bozóki András kulturális miniszter, aki részt vesz és felszólal az Európa a kultúrák közötti párbeszédért című nemzetközi konferencián a spanyolországi Granadában.
Az asztalnál: Bozóki András, Jose Torres Hurtado, Granada polgármestere, Carmen Calvo, spanyol kulturális miniszter, Odile Quintin, az EU Bizottságának Oktatásért és Kultúráért Felelős Főigazgatója, valamint Krzysztof Olendski, lengyel kulturális államtitkárhelyettes
Az asztalnál: Bozóki András, Jose Torres Hurtado, Granada polgármestere, Carmen Calvo, spanyol kulturális miniszter, Odile Quintin, az EU Bizottságának Oktatásért és Kultúráért Felelős Főigazgatója, valamint Krzysztof Olendski, lengyel kulturális államtitkárhelyettes

(mti) A csütörtökön megnyílt kétnapos tanácskozás fő témája a kultúrák közötti párbeszéd, különös tekintettel az euro-mediterrán, illetve a latin-amerikai térséggel folytatott kulturális dialógusra. Szó lesz arról is, hogy milyen szerepet játszhatnak az alapítványok, egyesületek, civil szervezetek a kultúrák közötti párbeszéd kibontakoztatásában.
Az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában Bozóki elmondta: a közel harminc ország mintegy kétszáz képviselője megvitatja, miként lehetne elősegíteni és megerősíteni az interkulturális dialógust, különös tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének javasolta. A granadai konferencia ennek az akciónak az előkészítését is szolgálja, hiszen a cél az, hogy ne csak kommunikációs kampányt, hanem valódi programokat, tartalmi formákat és akciókat dolgozzanak ki.
Bozóki a konferencián beszámol a magyar kulturális évadok politikájáról, amelynek alapján évente más országban voltak ilyen évadok. 2008-ban azonban nem egyetlen országban lesz magyar kulturális évad, hanem több országgal közösen az együttműködés és a kultúrák közötti párbeszéd jegyében próbál meg Budapest rendezvényeket szervezni.
Bozóki beszámolt arról, hogy Granadában informális megbeszélést tartanak a visegrádi négyek, s lengyel kollégája június elejére miniszteri találkozót javasolt Krakkóba.
A granadai konferencia szervezői meghívták Tarróssy Istvánt, a Pécs 2010 programiroda vezetőjét, aki ismerteti az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projektet.




 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok