2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális vidékfejlesztés

2006. február 20.
Idén hétmilliárd forint jut kulturális célú címzett támogatásokra - jelentette be a két érintett miniszter, Bozóki András és Kolber István.
Bozóki András és Kolber István miniszterek a sajtótájékoztatón
Bozóki András és Kolber István miniszterek a sajtótájékoztatón

2006-ban összesen 7,18 milliárd forint címzett támogatás jut kulturális célokra, melyet 12 önkormányzat nyert el. A támogatott beruházási projektek nyomán hat művelődési ház, két könyvtár, két levéltár egy ifjúsági ház és egy múzeum fog megújulni, bővülni vagy felépülni.

A kulturális beruházásokról

A nyertes projektek közül tíz a megyékben, kettő pedig a fővárosban valósul meg. Budapesten a XIX. kerületben a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház régen esedékes rekonstrukciójára kerül sor, míg a terézvárosi önkormányzat egy hatszintes Közösségi és Kulturális Színteret építtet. Újjáépítik a kalocsai Művelődési Központ és Klubházat, Kiskunfélegyházán pedig bővítik és felújítják a Petőfi Sándor Városi Könyvtárat. Megvalósulhat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár raktárának bővítése, a jelenleg három különböző helyszínen működő Fejér Megyei Levéltár műemléki védettségű főépületét pedig 1 milliárd forint címzett támogatással felújítják és felépül egy új, modern levéltári épület is. Sor kerül a többfunkciós Szegedi Ifjúsági Ház rekonstrukciójára is. Az évi nyolcvanezer látogatót fogadó gyöngyösi Mátra Múzeum - Orczy Kastély épülete és kertje rendezésére 1 milliárd forint címzett támogatást nyert el a helyi önkormányzat. A tatabányai "Népház" jelenleg egyszerre színházi-, könyvtári-, zene-, képzőművészeti funkciókat lát el. Az épület rekonstrukciójához, bővítéséhez és környezetrendezéséhez 1,6 milliárd forint támogatást kap a város. Bővítik, felújítják és akadálymentesítik a szombathelyi Bartók Termet. Ajkán a Városi Könyvtár és Szabadidőközpont bővítésére és rekonstrukciójára kerülhet sor, Bakonybélen pedig közösségi ház épülhet fel.

A címzett támogatásokról

A lakosság életkörülményeit és életminőségét javító - kulturális, egészségügyi, oktatási, szociális és vízgazdálkodási - feladatokra az önkormányzatok címzett támogatást kapnak a költségvetésből, mivel kizárólag saját forrásból sok esetben nem képesek megvalósítani ezen beruházásokat. Az önkormányzatok benyújtják beruházási koncepcióikat, majd a szakminisztériumok véleményezik azt, rangsorolják az ágazatukhoz tartozó projekteket, figyelembe véve az ágazati regionális tanács javaslatát. A Regionális Területfejlesztési Tanácsok is véleményezik a régiójukat érintő koncepciókat, és általában rangsorolják is azokat. Az így kialakult javaslat kerül a Kormány elé, amely az Országgyűlés elé terjeszti a támogatandó beruházásokat. Az Országgyűlés 2006. február 13-án döntött a 2006-os támogatásokról. A döntésnek megfelelően 2006-ban 12 önkormányzat kulturális beruházására összesen 7,18 milliárd Ft jut. A tavalyi évben a kulturális célú címzett támogatások összege 6,5 milliárd Ft volt.

KULTURÁLIS CÍMZETT TÁMOGATÁSOK 2006-BAN

letölthető táblázatunk (48 kb .doc) ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok