2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem járul hozzá a Hild-ház bontásához

2006. március 8.

(MTI) - Az örökségvédelmi hivatal napokon belül kiadja az említettekről szóló, részletesen alátámasztott szakhatósági állásfoglalását.

A KÖH döntésének indoklásaképpen utal arra, hogy az elmúlt három évben a főváros műtörténeti és történeti értékű építészeti kultúrájának megőrzéséért tevékenykedett. Ezt szolgálta részükről a volt pesti zsidónegyed, a Belső-Erzsébetváros és az Andrássy úti világörökségi helyszín területi védelme, valamint 80 kvalitásos épület műemlékké nyilvánítása.

A hivatal közleményében "örömmel állapította meg", hogy az ügyben kijelölt XIII. kerületi hatóság március 6-ai határozatában foglaltak nem ellentétesek a műemlékvédelem szempontjaival. A határozat ugyanis nem mondta ki, hogy az életveszély-elhárítás kizárólag az épület teljes elbontásával történhet meg.

A XIII. kerületi polgármesteri hivatal építési ügyosztálya hétfőn kiadott határozatában azt írta: a VI. kerületi Hild-ház veszély-elhárítási munkálatait 72 órán belül be kell fejeznie a kivitelezőnek, de ez nem jogosítja fel az épület egyéb szerkezeteinek elbontására.

A kivitelező a Király utca 40. szám alatti ingatlan életveszélyes állapotú szerkezeteinek elbontását követően a területről köteles levonulni és annak biztonságos őrzéséről gondoskodni - hívja fel a figyelmet az ügyben hatóságként kijelölt hivatal.

Az épület elbontását ellenző Óvás! egyesület korábban sajtótájékoztatót hívott össze, ahol olyan fényképeket mutatott be, amelyeken szerkezeti elemek megbontása látható. Az épület megőrzése mellett emelte fel szavát Bozóki András kulturális miniszter, továbbá Demszky Gábor főpolgármester is.

Az MTI kedden délelőtt helyszínen járt tudósítójának a fekete fóliával bevont ház őrzését végző szakemberek azt mondták, még nem fejezték be az "életveszély-elhárítást", de később folytatni fogják a munkát.

Az ügy előzménye, hogy a VI. kerületi Király utcai ingatlan ügyében hivatalból eljáró VII. kerület a bontási engedély kiadását megelőzően nem kereste meg a KÖH-t. Az 1844-ben épült, háromemeletes, klasszicista stílusú sarokház ugyan nem műemléképület, de miután a mellette álló épület az, műemlékvédelmi környezetnek számít.

Marinov Péter, az Óvás! egyesület elnöke szerint az említett épület helyén egy nyolcemeletes lakóház építését tervezik, miközben a műemléki épületekkel szegélyezett Király utcai házak többsége háromemeletes.

A Hild-ház bontására korábban kiadott engedélyt a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség óvására a hivatal visszavonta. A közigazgatási hivatal ezt követően jelölte ki a XIII. kerületi hivatalt, hogy a veszély-elhárítás ügyében járjon el.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok