2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális célokat szolgál a jövőben a felújított győri zsinagóga

2006. augusztus 29.
Felavatták Győrött a felújított zsinagógát, az épület a jövőben kulturális célokat szolgál, így a többi közt képtárnak ad otthont; az avatást Hiller István kulturális miniszter jelenlétében tartották hétfőn.
A győri volt zsinagóga - kulturális célokat szolgáló - felújított épületének avatása. (MTI Fotó: Győri Károly)
A győri volt zsinagóga - kulturális célokat szolgáló - felújított épületének avatása. MTI Fotó: Győri Károly

Hiller István oktatási és kulturális miniszter avató beszédében a Talmudból idézett. "A templom falai bebizonyították, hogy hajlékot tudnak adni nem csak az imának és a tanulásnak, hanem a kultúrának is" - mondta.

A miniszter szerint bár az egykori szakrális szerepét a zsinagóga átadja a kultúrának, ez nem lényegi változás, szellemiségében nem változik meg. A falak őrzik Győr zsidóságának több mint 500 éves múltját, és mikor befogadja új funkcióját, ugyanúgy szentélyként működik tovább az emberi művelődés templomaként.

Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidó és a magyar kultúra ezer szállal fűződik egymáshoz. A zsidó származású művészek, tudósok nélkül szegényebb lenne a magyar kultúra - mondta.

Schweitzer József nyugalmazott főrabbi a magyar izraelita gyülekezet nevében megnyugvással és örömmel vette tudomásul, hogy az épület új funkciója méltó a régihez. Örömét fejezte ki, hogy az épületben megőrzik a szakrális tevékenység és az elhurcolt ötezer győri zsidó emlékét is.

Az ünnepség végén Schweitzer József a bécsi főrabbival közösen elmondott egy kádist, majd megáldotta az új funkciójú épületet és a jelenlévőket.

A műemléképület rekonstrukciójának költsége meghaladta a 471 millió forintot, ebből a város 450 milliót kapott címzett támogatásként. A reprezentatív épületben a város által elnyert nagy értékű Vasilescu-gyűjtmény is helyet kap.


(MTI)

Hiller István oktatási és kulturális miniszter felavatja a győri zsinagóga felújított épületét. (MTI Fotó: Győri Károly)
Hiller István oktatási és kulturális miniszter felavatja a győri zsinagóga felújított épületét. MTI Fotó: Győri Károly
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok