2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultuszminiszter is kandelábereket tisztított a műemléki világnapon

2006. április 18.
Kandelábereket, szobrokat és gyalogos aluljárót takarítottak város- és örökségvédők, valamint önként jelentkezők a műemléki világnapon Budapesten; a munkákba Bozóki András kulturális miniszter is bekapcsolódott a Kodály köröndnél kedden délelőtt.
Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Kaufmann Éva önkéntes egy kandelábert tisztít a Kodály köröndön a műemléki világnapon, amikor örökségvédők, középiskolások és önkéntesek takarítják Budapest városképi szempontból kiemelkedő részeit. MTI
Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Kaufmann Éva önkéntes egy kandelábert tisztít a Kodály köröndön a műemléki világnapon, amikor örökségvédők, középiskolások és önkéntesek takarítják Budapest városképi szempontból kiemelkedő részeit. MTI

(MTI) - "Nyugat-Európában járva, Londontól Párizson át Bécsig, azt tapasztalom, hogy az emberek már magukévá tettek egy elvet, hogy a köztisztaság, a műemlékvédelem az közügy. (...) Erre akciókkal sokkal jobban fel lehet hívni a figyelmet, mint bármilyen más módon" - mondta Bozóki András az Andrássy út egyik kandeláberének tisztítása közben az MTI tudósítójának.
Az 1987-ben a világörökség részének nyilvánított Andrássy út lámpaoszlopainak mosása mellett az önkéntesek megtisztították a Városligetben Zsigmondy Vilmos szobrát és a Leányalakos ivókutat is. A világnaphoz kapcsolódóan speciális párásított levegős technológiával tüntetik el a falfirkákat a Lánchíd budai hídfőjének lábazatáról is a szakemberek.
"Ha felkerül egy graffiti a falra, azt minél előbb le kell tisztítani, mert (...) akkor rögtön odatelepedik mellé a második, a harmadik, a negyedik, a sokadik. Ez ugyanúgy működik, mint a szemétkupac-elv: ahol egy kis szemétkupac megjelenik, ott pillanatokon belül nagy szeméthegy lesz" - mondta az akció egyik szervezője, Hanzély Ákos, a Lát-kép Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a Lánchídnál a munkálatok négy napig tartanak majd és körülbelül egymillió forintba kerülnek.
A világnaphoz kapcsolódó takarítási akció szervezésében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága mellett több civil szervezet is részt vett, az eseményt két magáncég is támogatta.
Április 18-át az UNESCO az ICOMOS szervezetének javaslatára nyilvánították műemléki világnappá 1984-ben. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.


Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal igazgatója egy kandelábert tisztít a Kodály köröndön a műemléki világnapon, amikor örökségvédők, középiskolások és önkéntesek takarítják Budapest városképi szempontból kiemelkedő részeit. MTI
Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal igazgatója egy kandelábert tisztít a Kodály köröndön a műemléki világnapon, amikor örökségvédők, középiskolások és önkéntesek takarítják Budapest városképi szempontból kiemelkedő részeit. MTI

Kitüntetések a Műemléki Világnapon

Április 18-án, kedden délután 3 órakor a Műemléki Világnap ünnepi ülésén a VÁTI Kht Dokumentációs Központjában (Budapest XI. Budafoki út 59. E-III. épület) adják át az örökségvédelem területén kimagasló szakmai tevékenységet folytató szakembereknek a műemlékvédelemért Forster Gyula-díjat, illetve A régészeti örökségért Schönvisner István-díjat, az örökségvédelmi emlékek megőrzése terén jelentős érdemeket szerzett, nem a szakterületen dolgozó személyek vagy szervezetek részére a műemlékvédelem területén A műemlékvédelemért Forster Gyula-emlékérmet, a régészeti örökségvédelem területén A régészeti örökségért Schönvisner István-emlékérmet. Ugyancsak itt adják át a régészeti örökségünk megmentésért adományozott elismeréseket, valamint az ICOMOS műemlékvédelmi díját a legkiválóbb helyreállításért, továbbá a Citrom-díjat.

SZAKMAI ELISMERÉSEK ÉS JUTALMAK A MŰEMLÉKI VILÁGNAPON, 2006


A műemlékvédelemért - Forster Gyula díj

Dr. Granasztóiné Györffy Katalin művészettörténész (Budapest)
Komárik Dénes, a művészettörténeti tudományok doktora (Budapest)
Dr. Vukov Konstantin okleveles építészmérnök, műemléki szakmérnök (Budapest)

A régészeti örökség védelméért - Schönvisner István díj

Bajusz István régész, egyetemi tanár (Kolozsvár, Románia)
Holl Imre régész (Budapest)

A műemlékvédelemért - Forster Gyula emlékérem

Csóka Gáspár OSB házfőnök, gimnáziumi igazgató (Győr)
Fűrészné Molnár Anikó történész, múzeumigazgató (Tatabánya)
Kapássy Ferenc esperes, érseki tanácsos (Zalaegerszeg)
Majdán Béla történész (Balassagyarmat)
Műemléki Kutatás és Kézművesség Hálózata - Porta Speciosa Közhasznú Egyesület, elnök: Vízi György (Budapest)
Szabó Mihály polgármester (Borsi, Szlovákia)

A régészeti örökség védelméért - Schönvisner István emlékérem

Emődi János előadóművész, történész (Nagyvárad, Románia)
Lakatos László, a Tisza-Limes Ingatlanforgalmazási és Vállalkozási Kft. ügyvezetője (Szolnok)
Frankovics Tibor, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága technikai és műszaki bázisának vezetője (Zalaegerszeg)
V. dr. Fodor Zsuzsa történész, a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetője (Veszprém)

Régészti örökségünk megmentéséért elismerések

Bacskai István (Hajdúnánás)
Bodnár Tamás (Alsózsolca)
Horváth Iván (Balatonboglár)
Wolf Ernő (Zirc)


Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága idén ismét kiosztja a Műemlékvédelmi Citromdíjat


A citromdíjat az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS magyar tagozata 2005-ben alapította. A Bizottság több kategóriát hirdetett meg; a március végi határidőig lehetett jelölni valamely műemléket például a legsikertelenebb új beépítésért, a legtökéletesebben félresikerült helyreállításért, vagy a legmeggyőzőbb álműemlék építéséért. A díjat idén is - a tavalyi évhez hasonlóan - három épület kapta.


1. A gávavencsellői Dessewffy kastély
2. A budapesti Király u. 40. sz.
3. A kecskeméti Malom Center


Az "elismerést" maga az "opusz" kapja. Az veheti át, aki úgy érzi, hogy megérdemli.


Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága idén első alkalommal ítéli oda az ICOMOS Díjat


Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága elhatározta, hogy évente diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat.
A díjazott nevét minden évben a Nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából (április 18.) az ICOMOS MNB elnöke hirdeti ki.

A 2006.évi nyertesek:

1. A gyulai vár
2. A soproni zeneiskola
3. A Budapest, Király u.9. sz. lakóház





 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok