2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Létrejön az egyetemes magyar kultúra centruma

2006. július 4.
Egyesül a Külföldi Magyar Kulturális Intézetek Igazgatósága a Balassi Bálint Intézettel, ezzel létrejön az egyetemes magyar kultúra centruma - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Hiller István és Lauter Éva, a Balassi Intézet igazgatója
Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Hiller István és Lauter Éva, a Balassi Intézet igazgatója

(mti) Az intézmény a határon túli magyar kultúra magyarországi és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felel - mondta a tárca vezetője, aki a magyar kulturális intézetek igazgatóinak éves értekezlete alkalmából tájékoztatta az újságírókat a döntésről a Művészetek Palotájában. Hiller István elmondta, hogy az intézmény vezetésével Lauter Évát bízta meg. A Balassi Bálint Intézet háttérintézményként a tárca felügyelete alatt áll - tette hozzá.
Tájékoztatása szerint a kulturális intézetek igazgatóságának eddigi vezetője, Csapody Miklósné a továbbiakban a minisztérium nemzetközi államtitkárságának egyik vezetője lesz.
Hiller István a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkárával, Bogyay Katalinnal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: jelenleg tizennyolc magyar kulturális intézet működik a világban. Valószínűnek tartotta, hogy a közeljövőben ez a szám nem változik, mert nem lesz pénz újabbakat nyitni. Esélyt lát ugyanakkor arra, hogy Kínában magyar kulturális szervező dolgozzon - jelezte.
A miniszter beszámolt arról, hogy a varsói magyar intézet még ebben az évben új helyre költözik, befejezéshez közelít a Római Magyar Akadémia felújítása, és várhatóan októberben-novemberben megkezdheti működését a bukaresti magyar kulturális intézet fiókintézete Sepsiszentgyörgyön.
Mint mondta, valamennyi intézet kiemelt jelentőséget tulajdonít az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának, de a múlt felidézése mellett a mai magyar kultúrát is bemutatják.
A világ egyik legismertebb terén, a New York-i Times Square-en szeptember elejétől két, 1956-tal foglalkozó óriásplakát hirdeti a magyar forradalom emlékét - közölte Hiller István, aki ezt a tényt 1956 szellemiségére és a mai magyar diplomáciára való tekintettel is nagy sikernek nevezte.
Említést tett arról is, hogy a következő év első felében újabb magyar kulturális évad zajlik, ezúttal Németországban.
Hiller István a sajtótájékoztatón konkrétumok említése nélkül úgy fogalmazott: "a korábbi időszak nem minden személyi döntésével értek egyet, de tiszteletben tartom a döntéseket".
Mint mondta, a korábbiaknál szorosabb együttműködést szeretne kialakítani a Külügyminisztériummal, ezért a kulturális intézetek igazgatóinak értekezletére meghívta Göncz Kingát, ő maga pedig elmegy a nagyköveti értekezletre.
Hiller István kérdésre válaszolva közölte: azt tartja reálisnak, hogy 2007 végén átadják Berlinben az új Collegium Hungariumot.
Megerősítette, hogy korábban Izraelben is szóba került magyar intézet létesítése, megfogalmazása szerint viszont ennél az elképzelésnél nem a szándék, hanem a megvalósíthatóság, a kivitelezés realitása a kérdés.
A miniszter kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a tárca éves költségvetése 550-600 milliárd forint nagyságrendű, ezen belül a kulturális területé hozzávetőlegesen 100 milliárd forint.
Véleménye szerint az elkövetkező években tartható lesz ugyanez a költségvetés, s így a kulturális intézetek fenntartása és működtetése ugyanolyan színvonalú maradhat, mint a közelmúltban.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar kultúra finanszírozása átalakításra szorul; "meg kell szólítani a nemzeti tőkét (...) és a Magyarországon tevékenykedő multinacionális tőkét".
Hiller István megerősítette, hogy 2009-re nézve valóban felvetődött, hogy New York-ban magyar kulturális évet szervezzenek. Azt kérte, hogy az újságírók ősszel térjenek vissza erre a kérdésre.
A miniszter azt ígérte: "a magyar kulturális diplomácia offenzív és aktív, ezt a tulajdonságát a jövőben is meg fogja tartani".


Csoportkép: a külföldi intézetek igazgatói
Csoportkép: a külföldi intézetek igazgatói

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok