2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lugossy Mária szobrászművész 1956-os kiállítása Londonban

2006. október 13.
Egy különleges kiállítással folytatódik a "The voice of Freedom" (A szabadság hangja) című 1956-os megemlékezés a londoni Magyar Kulturális Központban. Lugossy Mária szobrászművész alkotásai október 16-ától, közel egy hónapig lesznek láthatók az intézet kamaratermében. A tárlatot Sárközi Mátyás író, újságíró, az Élet és Irodalom című folyóirat londoni munkatársa nyitja meg a nagyközönség előtt.
Lugossy Mária eredetileg ötvösnek készült, ám már pályája kezdetén is a köztéri alkotások érdekelték leginkább, amit diplomamunkájának témája is tükröz: egy négy méteres elektronikus óra a Győri Közlekedési és Távközlési Főiskola aulájában. A művésznő 1973-ban diplomázott a Budapesti Iparművészeti Egyetemen, és pályafutása során hazánkon kívül is számos díjban részesült, többek között Japánban, Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Diplomamunkája sikerének köszönhetően már pályája kezdetén sok megbízást kapott ugyancsak köztéri órák megalkotására, ám a Nyugati pályaudvar elé tervezett óra története óta nem vállalt hasonló munkákat. A művésznő ugyanis egy nyolc méteres óratornyot képzelt el a Déli pályaudvar elé, amit végül három méteresre zsugorítva a Nyugati pályaudvar előtt állítottak fel. Az arányok megváltoztatásának köszönhetően az alkotás teljesen elvesztette eredeti jellegét. Lugossy ennek hatására végérvényesen a szobrászat felé fordult. Eleinte leginkább fémplasztikák kerültek ki műterméből, nemsokára azonban az átlátszó üveg ragadta meg művészi képzelőerejét.

1989-ben a Történelmi Igazságtétel Bizottság Lugossy Máriát is felkérte, hogy vegyen részt azon a pályázaton, melyet az 1956-ot követő könyörtelen megtorlás áldozatainak emlékére írtak ki, s melyen - Deim Pál mellett - a zsűri a második legjobbnak ítélte Lugossy tervét. A művésznő a temető járószintje alá süllyesztve vörös és fekete gránit felhasználásával épített volna egy szakrális teret, amely egyszerre lett volna szentély és zarándokhely. A következő években számos emlékműszerű bronz és üveg alkotás került ki Lugossy Mária műterméből.

A forradalom lángja

1994-ben a művésznő elnyerte a székesfehérvári önkormányzat pályázatát egy második világháborús emlékmű megtervezésére. Két évvel később az 1956-os forradalom negyvenedik évfordulója alkalmából Göncz Árpád javaslatára határozta el az Ötvenhatos Emlékbizottság a "Forradalom lángja" emlékmű felállítását a Parlament előtti téren. A pályázó tervek közül a művésznő alkotását találta a legjobbnak a szakmai zsűri. 2000-ben pedig ugyancsak meghívásos pályázaton nyerte el Veszprém város megbízását a Millenniumi emlékműre.

Lugossy Mária alkotásai november 13-ig várják a Londoni Magyar Kulturális Központ közönségét.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok