2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar fényművészek - Hommage á Moholy-Nagy

2006. június 15.
Válogatás a Nemzetközi Kepes Társaság tagjainak műveiből Párizsban.

Nagysikerű Moholy-Nagy-kiállítása után a mester szellemét követő, "Magyar fényművészek. Hommage ? Moholy-Nagy" című, csoportos tárlattal várja a francia főváros művészetkedvelőit június 16-tól július 13-ig a Párizsi Magyar Intézet. A kiállítás, melynek kurátora Kuchta Klára, június 15-én este nyílik a Nemzetközi Kepes Társaság négy országban élő, hét, magyar származású művészének válogatott alkotásaiból.

Négy különböző európai országból, hét alkotótól érkeztek művek a francia fővárosba, hogy június 16-tól július 13-ig szerepeljenek a Párizsi Magyar Intézet Magyar fényművészek. Hommage ? Moholy-Nagy című kiállításán. Csáji Attila, Haris László, Kuchta Klára, Mengyán András, Mattis-Teutsch Waldemár, Tubák Csaba, Bortnyik Éva, a Nemzetközi Kepes Társaság tagjai alkotásaiakkal mesterüknek, Moholy-Nagy Lászlónak állítanak emléket. Társaságukat arról a Kepes Györgyről (1906-2001) nevezték el, aki a Chicagói Bauhaus iskolában Moholy-Nagy munkatársa volt, majd megalapította és évtizedeken át vezette a bostoni MIT vizuális innováció fellegvárának számító Center for Advanced Visual Studies központját.

Bortnyik Éva és Tubák Csaba (Bécs) műveinek egyik jellemző csoportja a fény egyik látványos fizikai tulajdonságát, a fénytörést használja fel a művészi élmény megteremtésére.
Csáji Attila (Budapest), a hetvenes évek közepétől a lézer képi lehetőségeit kutatja. A holográfián belül elsősorban az érdekli, melyek azok az új érzékelési élmények, amelyek csak a holográfia lehetőségei által kelthetőek fel s amelyek eddig csak virtuálisan léteztek.
Haris László (Budapest) a fotográfia határterületein megvalósuló művészete gyakran a lépték váltás, mint kifejező érték problémáját veti fel, de érintkezik a konceptuális művészet és environmental art területeivel is.
Kuchta Klárát (Genf) főképpen a tér-idő, fény-árnyék, érzékelés-észlelés, fényeffektusok tanulmányozása és bemutatása foglalkoztatja.
Mattis-Teutch Waldemár (Brassó) pixel hologramjain a néző látószögének változásával, a színspektrum széles skáláját vonultatja fel és állandó mozgásban tartja.
Mengyán András (Bergen-Budapest) a transzparencia, a többnézőpontú formák és a három dimenzión túli forma és tér kérdéskörével foglalkozik úgy síkban, mint térben. Egyik fontos eszköze az ultrabolya fényre érzékeny festékek koncepciózus használata.
A kiállítás anyagát Kuchta Klára kurátor válogatta.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok