2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Filmnapok Bécsben

2006. május 30.
A bécsi Collegium Hungaricum szervezésében május 30-án, kedd este kezdődik a fiatal magyar filmet népszerűsítő fesztivál az osztrák fővárosban. Az eseménynek a város egyik legnépszerűbb art-mozija, a De France ad otthont.

A fesztivál prológjaként tegnap szakmai beszélgetést szerveztek, ahol Dr. Zachar Balázs, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma főosztályvezetője, a magyar filmtörvény egyik megalkotója mellett Mercedes Echerer, az EU XXL Fesztivál igazgatója és Gabriele Kranzelbinder, az Amour Fou produkciós iroda igazgatója osztotta meg a közös produkciók eddigi tapasztalatait és egyben áttekintették a filmipar előtt álló várható kihívásokat. Echerer, aki az Európai Parlamentben is képviselte hazáját, fő feladatként a koprodukció helyébe a ko-finanszírozás intézményének előtérbe helyezését jelölte meg. A résztvevők egyetértettek Kranzelbindernek, a Taxidermia című új magyar film társ-producerének felvetésével, hogy a helyi pénzköltéshez kötött normatív nemzeti filmtámogatásokat egy erre a célra létrehozott alapból kellene regionális szempontokat figyelembe véve kiegészíteni.
"Valami új van a levegőben" - állították egybehangzóan a vendégek egy fiatal, már nemzetközi szinten számon tartott generációra utalva, akiknek képviselői Magyarországon és Ausztriában egyaránt megjelentek. Ez a nemzedék egy sokkal erőteljesebb, szorosabb európai együttműködésre lesz majd képes a résztvevők reményei szerint.
Az új magyar generáció bemutatására a kerekasztal-beszélgetést követően a Jött egy busz c. szkecssfilmet vetítették a magyar intézetben. Keddtől csütörtökig a bécsi nagyközönség Fliegauf Benedek Dealerjét, Török Ferenc Szezonját, Herendi Gábor Valami Amerikáját és Vranik Roland Fekete keféjét láthatja majd, a kedd esti nyitófilm pedig Gauder Áron Nyócker c. animációs filmje.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok