2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Hangsúly mottóval kulturális évad kezdődik Németországban

2006. március 8.
Ungarischer Akzent (Magyar Hangsúly, Magyar Akcentus) mottóval rendhagyó, másfél évre tervezett magyar kulturális évad kezdődik csütörtökön Németországban.

(MTI) - Bozóki András kulturális miniszter annak a reményének adott hangot szerdai berlini tájékoztatóján, hogy a kulturális évad vége egybeesik majd a berlini Collegium Hungaricum új épületének átadásával. Az évad az épület alapkövének a letételével kezdődik. (A CH új berlini székházának felépítése 1999 óta húzódik.)

Az évadra olyan évfordulók nyomják rá bélyegüket, mint Bartók Béla születésének 125., az 1956-os népfelkelés 50. évfordulója, vagy az a körülmény, hogy 2010-ben Pécs lesz egy német várossal - Görlitz-cel, vagy Essennel - közösen Európa kulturális fővárosa. Az évadot három részletben bonyolítják le, az első szünetet a németországi labdarúgó világbajnokság idejére (június 9.-július 9.) iktatják be, abból a megfontolásból kiindulva, hogy a futball vb-vel nem lehet konkurálni.

Az évad két védnöke a két köztársasági elnök, Sólyom László és Horst Köhler. Az évad eseményei nem csak Berlinre szorítkoznak, a vidéki rendezvényekből a legtöbb a Magyarországgal hagyományosan kiemelt kapcsolatokat ápoló Bajorországra és Baden-Württembergre jut.

Berlinben a Művészeti Akadémia épületében rendezendő nyitó ünnepség után "fényfestészetben" gyönyörködhetnek a látogatók: az akadémia előtti teret (Pariser Platz) s annak ékességét, a Brandenburgi kaput német és magyar történelmi motívumokkal "festi tele" két "fényművész", Kozma Péter és Berkes Dóra.

A kiállítások sora már szerdán megnyílt a Collegium Hungaricum jelenlegi épületében a Gedő Ilka-tárlattal, csütörtökön a magyar nagykövetségen nyílik Göttingen magyar kincsei címmel bemutató. Szombaton az akadémia épületében két filozófus, Heller Ágnes és Rüdiger Safranski folytat pódiumbeszélgetést a Berlinben élő magyar író, Dalos György közreműködésével. Magyar Meseévszak címmel július elsejéig 250, táncházzal egybekötött rendezvény hozza közelebb a németekhez, főleg a fiatalokhoz a magyar mese- és folklórvilágot. Münchenben Bartók-Dohnányi koncerttel kezdődik a németországi magyar kulturális évad.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok