2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar hónap a franciaországi Levallois-ban

2006. április 14.
Ha április, akkor Magyarország - döntötte el Levallois vezetősége, s ennek köszönhetően áprilisban Magyar Hónapot rendeznek a Párizs közeli elegáns elővárosban. A helyi Polgármesteri Hivatal - a Párizsi Magyar Intézet támogatásával - több kiállítással, koncerttel, előadással, bábszínházzal, műhellyel és filmvetítéssel csábítja közelebbi ismeretségkötésre kultúránkkal Levallois lakóit.

A rendezvénysorozat kiemelt eseménye a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből rendezett két Rippl-Rónai-tárlat. A festményekből nyílt, április 22-ig látogatható tárlatot április 10-én este Erdős André párizsi magyar nagykövet, Jean-Yves Cavallini, a város nemzetközi ügyekért felelős polgármester-helyettese, Stickel Péter a kaposvári polgármesteri hivatal kulturális ügyekkel foglalkozó igazgatója nyitotta meg - Ecsedi-Derdák András, a PMI igazgatója és Winkler Ferenc, kaposvári múzeumigazgató, és Nánási Regina kurátor jelenlétében - a levallois-i városháza dísztermében. A festő első világháború alatt készült, eddig soha nem látott rajzait április 19-től május 9-ig pedig a Párizsi Magyar Intézetben tekintheti meg a francia közönség. A festőre nem véletlenül esett a választás: egy évtizeden át ő is Levallois és Neuilly határán lakott.Immár negyedik alkalommal szentel egy-egy európai országnak kulturális hónapot a Párizs észak-nyugati szomszédságában fekvő előváros, Levallois. Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország után - és a közelmúltban csatlakozott tagállamok közül elsőként - 2000 áprilisában Magyar Hónapot rendeznek Levallois-ban, s ebből az alkalomból igen gazdag kínálat várja a magyar kultúra iránt érdeklődőket.
Levallois egyike a leggazdagabb, legelegánsabb párizsi elővárosoknak, lakosai között tudhat számos francia művészt és politikust, a kulturális, politikai és gazdasági közélet több kiemelkedő személyiségét, többek között a magyar származású Nicolas Sarkozyt. Érdekesség még továbbá, hogy jelenlegi polgármestere, Patrick Balkany ugyancsak magyar származású.
A képzőművészet rajongóit több izgalmas tárlat várja, melyek közül kiemelkedik az a Rippl-Rónai-kiállítás, amely április 11-től 22-ig tekinthető meg a levallois-i városháza dísztermében a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből. A tárlat első, "fekete" része a festő levallois-beli korszakából nyújt ízelítőt, második részében pedig már a jellegzetesen kaposvári, "kukoricás" képeket állítják ki. A kiállítás külön érdekessége, hogy a magyar festő 1892 és 1902 között a két párizsi előváros, Levallois és Neuilly határán, a rue Villiers 65. szám alatt élt feleségével, a francia Lazarine Baudrionnal. E kiállítás az Elstir Galéria, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével valósul meg, kurátora Nánási Regina, Párizsban élő történész-művészettörténész.
A magyar Nabi mellett lesz tárlata még Orosz Istvánnak is, illetve a Belvárosi Művészek Társasága Művészpénzek c. kiállítást is bemutatják, amelyet a PMI közönsége 2005 decemberében láthatott.
A zenekedvelők április 9-én a Maurice Ravel Auditóriumban kaposvári születésű fiatal magyar zeneművészek koncertjén hallhatták, akik 11-én a PMI-ben is fellépnek.
Április 22-én a Bábakalács társulat - Szluka Judit és Tóth Anita bábművész - Jambosa Cirkusz című előadása mulattatja a francia apróságokat a levallois-i Petit Théâtre-ban, azaz Kis Színházban.
Az Atelier de l´Escale "Vasarely-módra" foglalkozás-sorozata több generációnak kínál izgalmas perceket: április 18-19-én a kisiskolások "A kockák" című kézműves-műhelyen, a kamaszok a "A pszichedelikus és a reklám" című foglalkozáson, míg a felnőttek egy globális megközelítésű műhelyen kerülhetnek közelebb a magyar származású op-art mester művészetéhez.
Ugyanitt 18-án és 19-én "Festmény, kollázs és zene: Magyarország felfedezése" címmel tartanak képző- és összművészeti bevezető kurzust a magyar kultúrába pasztell, vízfesték, homok, szén felhasználásával Bartók és Liszt-művek, Illyés Gyula-versek és magyarországi tájakat ábrázoló képek kíséretében. Az április 20-i foglalkozáson a magyar művészettörténetről, illetve annak történelmi hátteréről tudhatnak meg többet a résztvevők.
Előadásokat is tartanak a Magyar Hónap alatt: 11-én Jean-Manuel Traimon a keringő történetéről beszél a Planchette klubban, míg 24-én a L´Escale-ban az Arcus Egyesület Magyarországot mutatja be a közönségnek.
A mozi híveiről sem felejtkeztek el a szervezők: az Eiffel moziban Pálfi György: Hukkle című filmjét játsszák április 10. és 13. között
A levallois-i könyvtárban külön magyar irodalmi és zenei válogatást ajánlanak a kölcsönzők figyelmébe, akik nagy eséllyel válhatnak Márai Sándor, Szabó Magda, Kertész Imre, Nádas Péter, Esterházy Péter, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György, vagy éppen a magyar népzene híveivé.
A Magyar Hónaphoz kapcsolódva április 19-től igazi különlegességet kínál a művészetszeretőknek a PMI: a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből származó, eddig Franciaországban még soha ki nem állított, az első világháború alatti internálásakor készített és sokáig lappangó Rippl-Rónai rajzokat, vázlatokat láthatnak a párizsiak.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok