2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar jazzkoncertek Párizsban

2006. március 2.

Az első koncerten - melyre március 3-án kerül sor - Oláh Kálmán (zongora), Bacsó Kristóf (szaxofon) és Sébastien Boisseau (nagybőgő) játszik. A második koncerten -március 17-én - Akosh S. (azaz Szelevényi Ákos) és Gildas Etevenard lép fel.

Oláh Kálmán személyében kétségkívül az egyik legjobb magyar dzsesszzongoristát üdvözölheti a Párizsi Magyar Intézet koncertjén a francia publikum. Oláh Kálmán több nemzetközi dzsessz verseny győztese (Leverkusen Kalis, Hoeilaart, Jacksonville), 2001-ben megkapta a legjobb magyar dzsesszmuzsikusnak járó díjat is. Oláh Kálmán a Trio Midnight alapítója, pályája során a nemzetközi zenei szcéna olyan alakjaival játszott együtt, mint Pat Metheny, Daniel Humair, Lee Konitz és Steve Grossman és fellépett a legrangosabb dzsesszfesztiválokon (Umbria, Marciac, Ciney). Zenéjében harmonikusan ötvözi a dzsessz, a kortárs és a népzene elemeit. Eddigi karrierje alatt több mint húsz lemezfelvételt készített.

Bacsó Kristóf előbb Zeneakadémia dzsessz tanszakán, majd a párizsi konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Ezután Bostonban telepedett le, ahol a Berklee College of Jazz iskolában mélyítette tovább tudását Joe Lovano, George Garzone, Greg Hopkins, Hal Crook és Bill Pierce irányítása alatt. Számos országban, tübb formációval koncertezett, eddig partnerei között tudhatja többek között Eddy Hendersont, John Patliluccit, Valentina Casulát, Antonio Pirast, Nico Morellit és Giovanni Mirabassit. 1999-ben megnyerte a Magyar Rádió fiatal szaxofonosoknak meghirdetett versenyét.

A fiatal francia nagybőgős, Sébastien Boisseau Nantes-ban él, és a francia dzsessz legjelentősebb személyiségeivel - Daniel Humairrel, François Jeanneau-val, Eric Watsonnal, Martial Solallal és Michel Portallal - zenél együtt rendszeresen. Az európai és afrikai színpadok visszatérő vendége, változatos fellállásban - a duótól a big bandig - lép fel.

A magyar-francia trió legújabb, megjelenés előtt álló lemezének anyagát hallhatja a közönség a Párizsi Magyar Intézetben.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok