2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-katalán történeti kiállítás 2008-ban

2006. április 7.
Bozóki András kulturális miniszter, Koncz Erika helyettes államtitkár és Francesc Tarrats Bou, a Katalán Autonóm Közösség Kulturális Minisztérium főigazgatója
Bozóki András kulturális miniszter, Koncz Erika helyettes államtitkár és Francesc Tarrats Bou, a Katalán Autonóm Közösség Kulturális Minisztérium főigazgatója

A kulturális tárca 2006-2008 közötti időszakra vonatkozó, nagyszabású nemzetközi kiállítási tervei között kiemelt fontosságú a "Magyarország, oly távol s mégis oly közel - Hungria, tan lluni, tan a prop" című magyar-katalán kiállítás. A tárlat megrendezésének igényét katalán részről I. (Hódító) Jakab születésének 800. évfordulója teszi aktuálissá. Az esemény magyar vonatkozása, hogy az uralkodó hitvese Árpád-házi Jolánta (1216?-1251) - II. Endre király lánya, Magyarországi Szent Erzsébet féltestvére - volt. A kiállítás az egymástól távol eső középkori magyar királyság és katalán grófság közötti történelmi, művelődéstörténeti és művészeti kapcsolatokat kívánja bemutatni. Érzékeltetve a dinasztikus kötelékeket reprezentáló magas udvari kultúrát éppúgy, mint a középkori magyar, illetve katalán-aragon történelmi, gazdasági folyamatokat.


A kiállítás megnyitójára 2008 márciusában Barcelonában Katalán Történeti Múzeumban és ugyanezen év második félévében Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban kerülhet sor. A kiállítás mindkét helyszínen várhatóan három hónapig tart majd nyitva.
A kiállítás megrendezéséről szóló szándéknyilatkozatot 2005. május 10-én Barcelonában írták alá. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Révész Lászlót, a múzeum tudományos főmunkatársát bízta meg a főkurátori teendők ellátásával és - a Luxemburgi Zsigmond kiállítás tapasztalatai alapján létrehozandó - Programiroda vezetésével. A 2005 második félévében felállított és azóta működő team állandó tagjai a múzeum tudományos munkatársai. A főkurátor emellett számos, hazai és külföldi szakember segítségét is igénybe kívánja venni.
A megállapodás szerint a közös kiállítás összköltsége nem lehet több mint 800.000 euró, melyet a két fél 50-50 százalékban oszt meg egymás közt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok