2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar képzőművészek élcsapata Bécsben

2006. január 30.

A német üzletember, egy Baden-Würtenberg-i ingatlancég tulajdonosa, Thomas Lützenburger 1987-ben vált műgyűjtővé, üzleti- és magánkapcsolatainak köszönhetően jól ismeri Magyarországot. Néhány év alatt jelentős értéknövekedést mutató kollekciójának különlegessége, hogy az az egész kelet-európai régióra kiterjed, de meghatározó darabjai főleg magyar művészek alkotásai. Bortnyik Sándor és Gyarmathy Tihamér a klasszikus elődöket reprezentálják, a derékhadat Klimó Károly, Fehér László, Nádler István, Záborszky Gábor, Hencze Tamás és Lakner László művei képezik. Egyre gazdagabb a fiatal kortárs rész is: például Lakner Antal és Benczúr Emese alkotásai.

Klimó Károly, Nádler István és Záborszky Gábor személyesen is megjelentek a megnyitón, ahol a gyűjtőt a kurátor, Ébli Gábor hívta a mikrofonohoz egy rövid beszélgetésre. A műgyűjtés nemes szenvedélyét és a gyűjteményt Hans Knoll, a Kortárs Osztrák Galériák Szövetségének elnöke méltatta, aki Budapesten és Bécsben egyaránt sikeres galériát működtet. A jelen lévő meghívottak közül említést érdemel, hogy Eisenberger Jenő híres magyar származású bécsi műgyűjtő is jelen volt, továbbá Hunya Gábor, akinek magángyűjteménye a sorozat ezt megelőző állomása alkalmából volt látható a bécsi Román kultúrintézet és Collegium Hungaricum közös rendezvényén.

A Lützenburger-gyűjteményt az alkalomra a stuttgarti és a bécsi magyar intézet közös kiadásában megjelent 60 oldalas igényes katalógus mutatja be. A kiállítás február 24-éig látogatható.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok