2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kezdeményezésű összeurópai kiállítás Moszkvában

2006. október 4.
Október 3-án, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ kiállítótermében megnyílt a Europe Frieze kiállítássorozat, mely Budapesttől kezdve, Berlinen, Bécsen, Rómán, Stuttgarton, Párizson és Pozsonyon át Moszkvában folytatódott. A kiállítás alapelve a "bővülés" és a kulturális kommunikáció létrehozása.
Az Europe Frieze első kiállítását pár évvel ezelőtt Budapesten tartották meg, ahol szinte csak magyar művészek adott A4-es méretű képeit állították ki. Majd a fríz ellátogatott a fent említett európai városokba, ahol bővült a helyi művészeti erők alkotásaival. Októberben a kiállítás eljutott az első nem-uniós országba, Oroszországba. Az Europe Frieze orosz kurátora, Konsztantyin Bohorov, a fríz orosz fonalához valóban az élvonalból válogatott. Köztük van Dmitrij Prigov - a szovjet/orosz költészeti underground kiemelkedő alakja, Pjotr Belij - a szentpétervári modern művészeti irányzatok úttörője, valamint a kalinyingrádi enklávé fiatal művészeti csoportja, az "Obseje vzdragivanyije". Jurecskó László és Kishonty Zsolt magyar kiállítási kurátorok szerint az ilyen jellegű összeurópai művészeti kezdeményezésekből semmiképp sem szabad kihagyni a nem EU-tagállam Oroszországot, mivel kulturális és művészeti szempontból Oroszország Európa egyik legjelentősebb területe.

A kiállítást Alekszandr Szokolov, orosz kulturális miniszter nyitotta meg.

A megnyitón Székely Árpád moszkvai magyar Nagykövet a "Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje csillaggal" kitüntetést nyújtotta át az orosz kulturális miniszternek, aki a magas kitüntetést az orosz-magyar kulturális kapcsolatok ápolása terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként kapta.

Székely Árpád nagykövet a kitüntetés átadásakor egyebek közt kihangsúlyozta:
"Nem véletlenül választottuk a kitüntetés átadására a mai alkalmat: egy európai vándorkiállítás oroszországi megnyitását. Alekszandr Szergejevics Szokolov tevékenysége és kultúrpolitikai pozíciója ugyanis új elvi alapot teremtett a magyar-orosz kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez: Oroszország, az orosz kulturális közösség Magyarországot mint modern európai országot fogadja el kulturális partnerként."
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok