2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Kultúra Hetét rendeztek Finnországban

2006. március 30.
A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezésében nagyszabású kulturális programsorozatra került sor március 12-től Helsinkiben, Vantaaban, Espooban, Lahtiban és Riihimäkiben, egyben előkészítve Sólyom László köztársasági elnök finnországi látogatását.

Ebben az évben a Kodály Hét, a március 15-i ünnepség és a Magyar Kultúra Hete programjainak középpontjában Bartók Béla állt. Több nagy sikerű koncertet adott az Akkord Quartett és a Bartók Quartett, és Bartók Béla színekké transzformálódott zenéjében lehetett gyönyörködni Pajor Ildikó "A lélek tájai" című kiállításán.
A Riihimäki Üvegmúzeumban "Magyar népi kerámiák" címmel nyílt kiállítás a pécsi múzeum anyagából, ugyanitt állították ki Kardos Tamás szolnoki fotóművész képeit, a Vadász Múzeumban pedig Tímár József természetfotóit.
Riihimäki gyönyörűen helyreállított templomában Ella István orgonaművész adott elő Bach-, Kodály-, Liszt-, Huzella Elek- és Koloss István-műveket.
Nagy érdeklődés kísérte a "Magyarország és a finnek" című szemináriumot, ahol Fodor István és Kalevi Wiik professzor a finnek és a magyarok rokonságával kapcsolatban adtak hangot egymástól eltérő nézeteiknek.A Városi Könyvtárban Outi Hassi, Kertész Imre műveinek finn tolmácsolója, Nobel-díjas írónkról valamint Nádas Péterről tartott előadást, akinek Emlékiratok könyve című regénye most jelent meg finnül. A kötetet Hannu Launonen és Juhani Huotari fordította finnre, a könyv bemutatójára a HMKTK-ban került sor.
A magyar filmművészetet három film képviselte: Pálfi György Hukkle, Szabó István Apa és Antal Nimród Kontroll című alkotása.
A záró ünnepségen beszédet mondott Anneli Taina főispán, a Magyar Kultúra Hete programsorozat védnöke, Hajdú András nagykövet pedig átadta a Rácz István-díjat Heikki Koskinak, a Finn-Magyar Társaság egykori elnökének, akit évtizedes barátság fűz a magyarokhoz.
A riihimäki iskolások magyar témájú rajzaiból nyílt kiállítás a Városi Könyvtárban. A három első díj a HMKTK által felajánlott egy hetes magyarországi út volt, amelyre júniusban kerül sor.
Az ünnepséget a Szilvay Géza vezette Ifjúsági Vonós Zenekar csodálatos koncertje zárta. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok