2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar kultúra sikere Indiában

2006. március 27.

Tamil Nadu India egyik legfejlettebb, nagy kulturális hagyományokkal rendelkező állama. A programcsomagot a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ a chennai Indo Cine Appreciation Foundation-nel és a chennai magyar tiszteletbeli konzul hivatalával együttműködve szervezte.
A kulturális események sora március 19-én a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának Bartók Béla népzenei gyűjtéséből összeállított koncertjével nyílt meg. A hangversenyt M. Balamuralikrishna, a dél-indiai klasszikus zene legendás alakja, az egyik legnagyobb élő indiai eladóművész nyitotta meg. A mintegy 400 fős közönség - annak ellenére, hogy a jelenlévők többsége valószínűleg először hallott életében magyar népzenét - kitörő lelkesedéssel, álló ovációval köszönte meg a magyar művészek teljesítményét.
Március 20-án a város egyik legfontosabb művészeti galériájában, az ´Ametyst´-ben a Magyar Bélyegmúzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás. A közönség igen nagy érdeklődéssel fogadta a számos indiai vonatkozású magyar bélyeget - pl. Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi portréit - felsorakoztató tárlatot. Különlegessé tették a bemutatót a magyar-indiai kapcsolatok több jeles alakjáról, illetve eseményéről szóló bélyegsorozatok. A látogatók megtekinthették többek között Rabindranath Tagore 1926-os magyarországi látogatása, illetve Kőrösi Csoma Sándor és Stein Aurél évfordulói alkalmából kiadott bélyegsorokat és blokkokat.
Ugyancsak március 20-án vette kezdetét a Magyar Filmhét, amelyet V. Varaprasadsa Rao, Tamil Nadu állam Informácós Minisztériumának államtitkára nyitott meg, két vezető tamil filmsztár, Chitra és Shri K. Srikanth, valamint több helyi filmes intézmény vezetője kíséretében. A Filmhét programjában Mészáros Márta: A temetetlen hatott, Koltai Lajos: Sorstalanság, Bergendy Péter: Állítsátok meg Terézanyut, Szabó István: Csodálatos Júlia és Gödrös Frigyes: Glamour c. filmjei szerepeltek.
A Magyar Kulturális Hét eseményei mindvégig telt ház előtt zajlottak és rendkívül nagy publicitást kaptak. A rendezvényekről legalább hat tudósítást sugároztak a helyi televíziós csatornák, több híradást az országos televíziós csatornák is átvettek. A Kulturális Hét programjairól eddig 18 újságcikk, tudósítás jelent meg, egyöntetűen lelkes és elismerő hangvételben. A Chennaiban megrendezett Magyar Kulturális Hét a DMTKK idei évadjának egyik legkiemelkedőbb sikerét jelentette. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok