2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar lélekábrázolás - ecsettel és vonóval

2006. szeptember 4.
A német nyelvterületen régóta úgy tartják a magyarokról, hogy romantikus alkatúak, mélyen érzőek. Ennek a sztereotípiának járt utána a saját eszközeivel a Kunsthalle Krems, a Bécstől egyórányira fekvő híres alsó-ausztriai múzeum, mely az utóbbi években a XIX. századra specializálódott kiállításaival szerzett széles elismerést magának.
Az augusztusban nyílt és jövő februárig nyitva tartó, A magyar lélek - romantika és realizmus Magyarországon című pazar kiállításra a bécsi Collegium Hungaricum is felhívja a figyelmet a maga kiállításával, amelynek témája és címe ugyanez, de nem festményeket, hanem grafikákat mutat be, ugyancsak a Magyar Nemzeti Galéria anyagából.

A XIX. század folyamán a magyar festészetben az egyes korszakok más-más szempontból főszerepet játszó műfajai mellett a zsánerkép háttérbe szorult, miközben minden művész alkotott ilyeneket. Ezek a "magas művészet" mellett a kor általános polgári ízlését tükrözték, az életmódot az utókor számára is tanulságosan ábrázolva. A magyar lélek című grafikai tárlat azokra a rejtett kincsekre koncentrál, amelyek - technikai és műfaji mivoltuknál fogva - kevésbé ismertek az egyes művészek életművében, ugyanakkor formai és technikai bravúrjaik méltóvá teszik őket egy külföldi kiállítás közönségének érdeklődésére. Az anyagot a XIX. századi magyar festészet legnevesebb mestereinek rendkívüli finomságú ceruza- és részletező tollrajzai, bravúros akvarelljei, finoman kivitelezett szénrajzai alkotják.

A megnyitó utáni szombaton, szeptember kilencedikén, A zene hosszú éjszakáján - híven a Kunsthalle-plakáton látható, Ferenczy Károly-féle hegedülő Orpheushoz - koncertre várja a közönséget a Collegium Hungaricum. A magyar lélek rezdüléseit Liszt, Kodály, Dohnányi és mások műveivel illusztrálja négyrészes, éjszakába nyúló kamarakoncertjén Deák Márta (hegedű), Scholz Anna (gordonka) és Granik Anna (zongora).

A magyar lélek - Grafikai kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria XIX. századi anyagából
Collegium Hungaricum, UngArt Galéria
1020 Wien, Hollandstr. 4.
Megnyitó: 2006 szept. 7. 19 h, nyitva szept. 29.-ig (hétvégén előzetes bejelentkezéssel) Megnyitja: Dr. Tayfun Belgin, Igazgató, Kunsthalle Krems
Kurátor: Hessky Orsolya, MNG
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok