2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Pont Hanti-Manszijszkban

2006. március 21.

Az első Magyar Pontot Pétervárott, az "északi fővárosban" nyitotta meg Bozóki András magyar és Alekszandr Szergejevics Szokolov orosz kulturális miniszter a Pétervári Állami Egyetem Finnugor Tanszékén. A Hanti-Manszijszkban megnyitandó Magyar Terem modellszerűen működik majd, hiszen egybeesik az oktatási-kulturális és gazdasági érdek.

A Magyar Pont elsődleges célja a magyar nyelv és kultúra terjesztése: a főváros rendkívüli adottságokkal rendelkező Állami Egyetemének finnugor tanszéke mellett mint könyvtár és nyelvoktató kabinet működik majd. Az egyetemen két éve folyik magyar nyelvoktatás: gyakorlatilag minden finnugor szakos kötelező jelleggel, az orosz szakosok pedig fakultatív jelleggel tanulják.

A Magyar Pont távlati célja azonban az, hogy itt találkozzanak össze mindazok a magyar érdekek és törekvések, amelyek országunkat e térséghez kötik: legyen az gazdasági, szociális vagy épp művészetpedagógiai projekt.

A Jugra Állami Egyetem a hanti-manszijszki autonóm körzet egyik legnagyobb oktatási és tudományos központja. Tizenöt karból áll, ezen kívül több intézettel és központtal is rendelkezik, szociális infrastruktúrája rendkívül fejlett. Az egyetem 2005-ben elnyerte az "Európai minőség" címet, és fölkerült "Oroszország 100 legjobb felsőoktatási intézménye" listára. Jurij Reutov rektor a "2005. év rektora" kitüntető cím birtokosa. Bölcsészkarán magyar nyelvet is oktatnak és jó szakmai kapcsolatokat ápolnak a magyarországi finnugrisztika legkiválóbb képviselőivel.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok