2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar sikerek a MIDEM-en

2006. január 21.

Bozóki András kulturális miniszter részt vesz a MIDEM Nemzetközi Zenei Kiállítás és Szakvásáron Cannes-ban 2006. január 22. és 24. között.

Idén január 22-26 között rendezik meg Cannes-ban a világ egyik legrangosabb zenei kiállítását és vásárát. 92 országból több mint kilenc ezer zenész, szakember érkezik a francia városba, mintegy 28 formáció 200 művésze lép fel a 19 klasszikus és könnyűzenei koncerten, amelyeket 9 klasszikus zenét és dzsesszt érintő előadás kísér.

Január 22-én a MIDEM alkalmából Ján Figel EU-biztos és Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális miniszter informális kulturális miniszteri találkozóra várja kollégáit, amelyen hazánkat Bozóki András kulturális miniszter képviseli Erdős André párizsi magyar nagykövet és Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója kíséretében. E találkozó fő témája a kulturális ipar hozzájárulása a kreativitáshoz és a gazdasági növekedéshez, ezen belül a zenei ipar és a szerzői jogok helyzete.

Január 22-én délután kerül sor a MIDEM European Border Breakers Award díjátadó ünnepségére a cannes-i Fesztiválpalotában, amelyen a magyar Heaven Street Seven (HS7) együttes átveheti a European Breakthrough (Európai Áttörés) különdíjat. A Heaven Street Seven az egyedüli közép-kelet-európai zenekar a díj nyolc jelöltje között, ilyen értelemben nemcsak hazánkat, hanem az egész régiót képviseli a díjkiosztón. A HS7 bekerült azon öt zenekar közé, amelyek az MTV Europe által közvetített patinás zenei gálán 30-40 perces koncertet adhatnak. A nívós díj átadása a Magyar Zenei Exportiroda lobbi tevékenységének és külföldi kapcsolatrendszerének köszönhető: a HS7 az egyedüli közép-kelet-európai zenekar a díj 2006-os nyertesei között, s egyben élő fellépési lehetőséget kapott az MTV Europe által közvetített, 2006. január 22-én lezajló díjátadó gálán.

Igazi komolyzenei csemegének ígérkezik január 23-án 18 órakor, hogy a 40 éves Midem egy külön díjjal köszönti (Classique 2006 Special Award) a 80 éves Kurtág György zeneszerzőt. Kurtág György tiszteletére rendezett koncerten Csalog Gábor (zongora) világhírű zeneszerzőnk Játékok című kompozíciójából ad elő részleteket, míg Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Bartók Béla: 44 duó két hegedűre című darabjaiból játszik.

Magyar standok a MIDEM-en

A legnagyobb európai seregszemleként számon tartott rendezvényen a Magyar Zenei Exportiroda saját standdal képviseli a teljes magyar zenei szakmát. A Program A Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) keretein belül létrejött Exportiroda saját promóciós anyagai mellett más hazai kiadványokat (elsősorban hanghordozókat, biográfiákat és szóróanyagokat) is terjeszt. A Magyar Zenei Exportiroda lobbi tevékenységének és külföldi kapcsolatrendszerének köszönhetően nyílt lehetőség arra, hogy az Európai Unió, az MTV Europe és a MIDEM zenei szakvásár Border Breakers Awards nevű díjának European Breakthrough (Európai Áttörés) különdíjára magyar zenekart jelöljenek.

Ugyancsak önálló standdal jelentkezik a MIDEM-en az 1998-ban alapított BMC Records. A kiadó klasszikus, kortárs és jazz albumainak száma mára elérte a 90-et, lemezeit 18 országban terjesztik hivatalosan. A BMC Records rendszeres kiállító a cannes-i MIDEM nemzetközi zenei szakkiállítás és vásáron. A 2004-es MIDEM kiemelt jelentőségű volt a BMC számára, mert Eötvös Péter kiadójaként elnyerte a Midem Classic & Jazz Különdíját.

Az 1970-es évek óta van önálló standja a Hungarotonnak a Midemen, idén sem lesz ez másképp. A Hungaroton már két alkalommal nyert klasszikus zenei díjat, Szabadi Vilmos Dohnányi-felvételével, illetve a 29 lemezes Bartók-összkiadással. Önálló standdal képviselteti magát a Midemen a Művészetek Palotája, amely egyre élénkebb nemzetközi kapcsolatokat ápol. Önálló standdal ugyan nem rendelkezik, mégis érdemi tevékenységet folytat számos más magyar szakember a Midemen, mint például a CLS Records, a MusiCDome és a CD Bár képviselője.

Nem csak a díjazottak, hanem a díjazók között is találunk magyar szereplőket. Január 24-én, kedden, a Midem Classical Awards nemzetközi díjkiosztójának egyik zsűritagja Retkes Attila, a Gramofon című lap főszerkesztője.

Budapest, 2006. január 21.

Magyar Zenei Exportiroda - MIDEM sajtóanyag

2006. január 22. és 26. között 40. alkalommal rendezik meg a franciaországi Cannes-ban a MIDEM zenei szakvásárt. A legnagyobb európai seregszemleként számon tartott rendezvényen a Magyar Zenei Exportiroda először képviseli saját standdal a teljes magyar zenei szakmát.

A MIDEM-ről további információk a rendezvény hivatalos honlapján találhatóak:

http://www.midem.com

MIDEM standunk száma: 18.13.

Természetesen ez alkalommal is fontos szerepünknek tekintjük, hogy saját promóciós anyagainkat és a ránk bízott egyéb hazai kiadványokat (elsősorban hanghordozókat, DVD-ket, biográfiákat és szóróanyagokat) is széles körben terjesszük.

Hangsúlyozott célunk, hogy a Magyar Zenei Exportiroda standja ezúttal is a hazai szakma hídfőállásaként működjön, így azt a szakvásár minden magyar résztvevője bázisként és tárgyalóhelyként használhatja. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a konkrét külföldi kapcsolatokkal rendelkező, de a MIDEM-en személyesen nem képviselt hazai produkciók, kiadók és menedzsmentek az iroda munkatársaival képviseltessék magukat. Ez lényegében azt jelenti, hogy standunkon névre szólóan tudunk átadni egyes promóciós anyagokat konkrét és előre nevesített külföldi partnereknek, akiket hazai megbízóink küldeményükről előzetesen értesítenek.

Magyar siker a 2006-os MIDEM Border Breakers Awards keretében

A Magyar Zenei Exportiroda lobbi tevékenységének és külföldi kapcsolatrendszerének köszönhetően megnyílt a lehetőség arra, hogy az Európai Unió, az MTV Europe és a MIDEM zenei szakvásár Border Breakers Awards nevű díjának European Breakthrough (Európai Áttörés) különdíjára magyar zenekart jelöljenek. A hozzávetőlegesen 30, műfaji szempontok alapján előszelektált és Brüsszelbe kiküldött hazai hangzóanyag alapján a nemzetközi zsűri a Heaven Street Seven-t választotta ki. A HS7 az egyedüli közép-kelet-európai zenekar a díj 2006-os nyertesei között, s egyben élő fellépési lehetőséget kapott az MTV Europe által közvetített, 2006. január 22-én lezajló díjátadó gálán. A díjat Ján Figel az Európai Bizottság oktatásért, képzésért, kulturáért és többnyelvűségért felelős biztosa és Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális miniszter meghívásásra Dr. Bozóki András a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere adja át személyesen!

"hungry for Hungary?" válogatáslemezek a MIDEM-en

Az egyes országok aktuális zenei palettáját népszerűsítő válogatáslemezek a nemzetközi zenei promóció rendkívül elterjedt eszközei. Amennyiben a különböző szakmai vásárokon és fesztiválokon egy-egy szakmabeli (pl.: szervező, kiadó, klubos, DJ, rádiós) általánosságban érdeklődik a hazai zenei élet iránt, akkor az ilyen előzetesen szelektált anyagok tekinthetőek a leghatékonyabb promóciós formának.

A fenti tények ismeretében a Magyar Zenei Exportiroda is elkészítette 2006-os válogatás CD-it, amelyek a "hungry for Hungary?" összefoglaló címet kapták. Stílusonkénti bontásban összesen öt válogatáslemezt állítottunk össze, amelyek a folk, global-beat, elektronika-fúzió, pop-rock, és metal-hardcore műfajokat fedik le. A CD-kre összesen 100 magyar előadó került fel egy-egy dallal, s kiválasztásuk a hazai szakmával lefolytatott egyeztetések eredménye. A lemezek elkészítésénél a viszonylag rövid határidő ellenére fontos szempont volt, hogy azokat már az idei MIDEM-en bemutathassuk, s ezt a célkitűzést sikerült megvalósítanunk. A "hungry for Hungary?" válogatásokból terveink szerint összesen 2-3000 darabot osztunk szét a MIDEM szakmai résztvevői között.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok