2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarok az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában

2006. április 26.
Rekordszámú fiatal magyar zenészt válogattak be az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába (EUYO - European Union Youth Orchestra). Az EUYO harmadik alkalommal adott lehetőséget magyar fiataloknak, hogy a válogatáson megmutassák tudásukat és bekerülhessenek a zenekar tagjai közé.

A zenekar minden évben új összetételben turnézik, egy körutat szerveznek nyáron és egyet a következő év tavaszán. A meghallgatásokra 14-24 év közötti fiatalok jelentkezését várják az Európai Unió tagállamaiból. A zenekarba beválogatott legfeljebb 140 fiatal aztán világhírű karmesterekkel és szólistákkal léphet fel a világ nagy koncerttermeiben.

A 2006/2007-es évadra három magyar fiatalt vettek fel (Loboczky Balázs - hegedű, Páll Levente - brácsa, Spáth Viktor - trombita), kilencen pedig tartaléklistára kerültek (Zétényi Tamás - cselló, Dömötör Johanna, Győri Noémi, Varga Mónika - fuvola, Balla Tamás, Farkas Ágnes - oboa, Rumy Balázs - klarinét, Tigyi Judit - kürt, Baráth István - trombita). A tartalékos státusz azt jelenti, hogy ha a felvett tagok közül valaki megbetegszik vagy más okból lemondja a turnét, akkor helyére a meghallgatást vezetők a tartaléklistáról javasolnak hasonló képességű zenészt. Válogatás nélkül meghívást kapott Káli Gábor, hogy a turné előadásain zongorán működjön közre.

Az EUYO nyári iskoláján egy magyar zenész vehet részt idén (Vanyó Gábor - trombita).

A magyarországi tagtoborzást és a meghallgatásokat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háttérintézménye, a KultúrPont Iroda szervezi.

Az EUYO magyarországi fővédnökei Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A tiszteletbeli bizottság magyar tagjai dr. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere, dr. Magyar Bálint oktatási miniszter és Somogyi Ferenc külügyminiszter.

Bővebb információ olvasható a KultúrPont Iroda honlapján: http://www.kulturpont.hu/euyo


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok