2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország a bolognai gyermekkönyvvásár díszvendége

2006. március 20.
Magyarország lesz az idei bolognai gyermekkönyvvásár díszvendége; a világ legjelentősebb szakmai fórumán harminc illusztrátor mutatkozik be - tájékoztatta a sajtót Bozóki András kulturális miniszter hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.
Sárkány Győző, Bozóki András és Békés Pál
Sárkány Győző, Bozóki András és Békés Pál

(MTI) - Az egy hét múlva nyíló négynapos eseményen 60 ország mintegy 1.400 kiállítója vesz részt; a rangos vásár közönsége a magyar alkotók eredeti műveit és rajzfilmjeit tekintheti meg.
Bozóki András elmondta: az 1967 óta megrendezett, a gyermekkönyvek Frankfurtjaként emlegetett Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Kiállítás és Gyermekkönyvvásár díszvendégsége "nagy rang Magyarországnak", amely már ötödször állít nemzeti standot.
A miniszter örömmel számolt be arról, hogy a könyvek összforgalma Magyarországon tavaly hét százalékkal nőtt, és a gyermekkiadványok részaránya a könyvkiadáson belül hétről tíz százalékra bővült.
Sárkány Győző, a magyar szakmát összefogó szervezet, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke elmondta: a 64 négyzetméteres nemzeti standon 200 illusztrált gyerekkönyvet állítanak ki, és az alkotók minden generációja képviselteti magát.
Az egyeteméről ezer éve híres olasz városban olyan illusztrátorok munkái lesznek láthatók, mint Jankovics Marcell, Kállai Nagy Krisztina, Rófusz Kinga és Vida Győző.
Békés Pál író, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyar szekciójának elnöke elmondta, a magyar bemutatkozás "húzóneve" természetesen Molnár Ferenc, akinek A Pál utcai fiúk című regénye Olaszországban majdnem olyan sikeres, mint Magyarországon.
Sajnálattal állapította meg: Magyarországon az ifjúsági kultúra amolyan másodlagos kultúra; és míg a könyvkiadás tíz százalékát gyerekkönyvek teszik ki, a könyvkritikáknak csak egy százaléka szól róluk. Reménye szerint a magyar díszvendégség Európa harmadik legnagyobb könyves eseményén kedvezően hat majd vissza az ifjúsági könyvek hazai kezelésére.
A Magyar Illusztrátorok Társasága 1994 óta szerepel a világ illusztrációs fórumain, Olaszországon kívül egyebek között Németországban, Japánban és Dél-Amerikában. A rendszeres részvétel elismerést és népszerűséget hozott a magyar gyermekkönyv-kultúrának és könyvillusztrátori szakmának, az olasz fél ez alapján hívta meg Magyarországot az idei illusztrátor-díszvendég szereplésre.
Udvary Ildikó művészettörténész a bolognai könyvvásár kapcsán egy tavalyi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mai fiataloknál az olvasási problémák mellett a vizuális alkotások befogadása terén is súlyos problémák vannak; a rájuk ömlő képi világban a korábbi nemzedékeknél nehezebben tudnak különbséget tenni az értéket képviselő alkotások és a silány, egy pillanat alatt semmibe tűnő látványok között.


Magyarország a Bolognai Nemzetközi
Illusztrációs és Gyermekkönyvvásár díszvendége
2006. március 27-30.


A Magyar Díszvendég megjelenés

60 ország mintegy 1400 kiállítója vesz részt az olasz városban az illusztrációs és gyermekkönyv szakma legfontosabb fórumán, ahol ebben az évben hazánké a főszerep.
A magyar megjelenés két fő helyszínen zajlik: egyrészt a nemzeti standon, másrészt a 350nm-es díszvendég kiállító térben, ahol az egyedi installációs rendszeren 30 illusztrátor eredeti munkái mellett illusztrátoronként 1-1 makett képes könyvet is bemutatnak. Szintén a díszvendég- kiállítóhely részeként 30 illusztrátor rajzfilmjeivel ismerkedhet meg a szakmai közönség.

Az Illusztrátorok Társasága válogatásának egyik fontos szempontja volt, hogy az illusztrációkat a kiadóktól, a kiadói ízléstől függetlenítsék. Ez az értékrend elsősorban szakmai, nem pedig könyvkiadói. Ugyancsak szempont volt, hogy több generációt képviseljenek: minden esetben arra figyeltek, hogy a kiválasztott illusztrátor egyénisége, szakmaisága megmutatkozhasson. A középgeneráció alkotja a fő gerincét a kiállítóinknak, de szerepelnek itt a nemzetközi díjakra és ismertségre szert tett nagymesterek, valamint a legfiatalabbak is, akik szemléletben és gondolkodásban érdekes színfolttal gazdagítják a válogatást.


Magyar Nemzeti Stand

A Nemzeti Standon látható lesz 200 darab zsűrizett gyermek és ifjúsági könyv, nagyméretű színes illusztrációk, képeslapok, illusztrátor katalógusok. Ezen a standon kapnak helyet azok a mappák is, amelyen 30 fiatal illusztrátor 10-10 műve lesz látható.


Weblap
A www.kultura.hu "irodalom" rovatában található meg a bolognai díszvendégség hazai internetes oldala Bozóki András miniszter, Békés Pál író és Sárkány Győző grafikusművész köszöntőjével. A site részeként bemutatkozik a Magyar Nemzeti Stand, a könyvvásáron megjelenő illusztrátorok és animátorok, illetve a kiadók és köteteik. A magyar díszvendégség plakátja és katalógusa ugyanitt letölthető, és az érdeklődők a részletes programot is itt találják meg hamarosan - mindezt angol és magyar nyelven.

A Bolognai Nemzetközi Illusztrációs és Gyermekkönyvvásár
1967 óta rendeznek a vásáron nemzetközi illusztrációs kiállítást, ahol nemzetközi zsűri válogatja ki a legtehetségesebb illusztrátorok munkáit. Az évente megjelenő katalógusban két kategóriában - a Fiction és a Non-fiction kategóriákban - átlagban 2500-3000 illusztrátor munkája közül választanak ki 150-200 illusztrációt. Minden évben nemzetközi zsűri ítéli oda a díjakat három kategóriában - Fiction, Non-fiction és New Horizons - a nyomtatásban megjelent könyvek közül a legkiemelkedőbb műveknek. New Media címmel CD programot is díjaznak. A vásár ideje alatt az illusztrációs szakmával és gyermekkönyvkiadóval kapcsolatos konferenciákat és előadásokat tartanak, bemutatnak nemzetközi hírű illusztrátorokat, természetesen a díszvendég ország meghatározó ezekben a programokban.

Bolognában minden évben egy-egy ország (vagy a világ egy régiója, több ország kö-zös részvételével) a díszvendég. Ilyenkor több mint 350 négyzetméteren mutatkozik be az ország gyermekkultúrájának, a legszínvonalasabb illusztrált könyveinek és illusztrátorainak kiállítása. Például 1999-ben az afrikai országok, utána Franciaország, Hollandia, majd az arab országok voltak díszvendégek, 2003-ban Lengyelország, 2004-ben Görögország, 2005-ben Spanyolország, 2006-ban pedig Magyar-ország következik.

A Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Kiállítás és Gyermekkönyvvásár az illusztráci-ós szakma legfontosabb nemzetközi fóruma a világon, és a legnagyobb megjelenési és üzleti lehetőséget kínálja a gyermek és ifjúsági könyvkultúrának. Az egyes kiadók mellett nagyon lényeges a nemzeti stand és a nemzeti megjelenés.

Magyarország ötödször vesz részt önálló nemzeti standdal, melyet évek óta ezt a szakmát összefogó professzionális szervezet, a Magyar Illusztrátorok Társasága működtet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával. A Társaság 1995-től rendszeres résztvevője a Bolognai Könyvvásárnak.

A díszvendég megjelenés szlogenje: "Hungary - an open book, 30 illustrators 30 books" - vagyis "Magyarország nyitott könyv, 30 illusztrátor 30 könyv".

A nemzeti stand "30 magyar illusztrátor 30 illusztráció" című kiállítása a XIII. Bu-dapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is látható lesz április 20-23. között a Kongresszusi Központban.

A kulturális minisztérium és az NKA hazánk bolognai megjelenését összesen 48,5 millió forinttal támogatja.





 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok