2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarországon a világhírű képzőművész, Mihail Semjakin

2006. április 26.

Mihail Semjakin Vass Lajos politikai államtitkár meghívására érkezett Magyarországra. A két fél szakmai megbeszélést folytatott a magyar-orosz kortárs művészeti kapcsolatokról valamint kiállítások kölcsönös bemutatásáról. A megbeszélésen felmerült a Semjakin Alapítvány magyarországi filiáléja létrehozásának lehetősége is.A művész magyarországi tartózkodása alatt felkereste a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdiót, ahol egy hetet töltött. Itt tárgyalást folytatott arról is, hogy a közeljövőben szeretne kiállítást szervezni Szentpéterváron a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban készült képzőművészeti alkotásokból.Mihail Semjakin nem először jár Magyarországon, 2003-ban is Vass Lajos meghívására érkezett hazánkba. A három évvel ezelőtti látogatásakor sikerült jó kapcsolatokat kiépíteni a hazai művészvilággal. Ennek köszönhető az is, hogy 2006. április 27-én Kőnig Frigyes képzőművész grafikai tárlata nyílik a Semjakin Alapítvány szentpétervári kiállítótermében, a Moszkvai

Magyar Kulturális Intézet közreműködésével(Szentpétervár, Semjakin Alapítvány,ul. Szadovaja,11.).

A kiállítás címe: Harmonia Perturbata.Semjakin 1943-ban született Moszkvában. Hruscsov idején elmegyógyintézetbe zárták rendszerellenes eszméi miatt. 1967-ben megalapította a Szentpétervári Csoportot. 1964 és 1969 között az Ermitage restaurátora volt.

1971-ben kiutasították a Szovjetunióból. Tíz évig Párizsban élt.1981-ben az Egyesült Államokban telepedett le, ahol 1989-ben megkapta az amerikai állampolgárságot. Ebben az évben tért vissza először Oroszországba. Egy nagyszabású kiállításra hívták Moszkvába, ahol megjelenése szenzációnak számított, nyolcezres tömeg tolongott a megnyitón.

Gorbacsov engedte, hogy visszatérjen hazájába; Jelcin kitüntette; Putyin pedig felkérte, hogy támogassa az orosz kultúrát. 600 négyzetméteres műtermet adott Semjakinnak, hogy rendszeresek legyenek kiállításai és másoknak is tudjon tárlatokat rendezni.Számos kiállítása volt többek között Párizsban, Londonban, Tokióban, New Yorkban, Kaliforniában, Moszkvában, Kijevben, Izraelben, Németországban.

1984-ben a San Francisco Egyetem; 1987-ben az Európai Művészeti Akadémia; 1996-ban az Orosz Állami Egyetem díszdoktorává avatták.

1994-ben a francia kulturális miniszter az irodalom és művészetek lovagjává ütötte. 1998-ban az Orosz Művészeti Akadémia aranyérmével tüntették ki. Első jelentős színházi kísérleteként 2001-ben színre vitte a Diótörőt a szentpétervári Mariinszkij Színházban, saját librettója alapján, az általa tervezett díszletek között. E munkájáért arany Rivalda-díjat kapott.

Semjakin a művészet gyökerei, valamint az alkotáson keresztül megnyilvánuló emberi psziché kutatását ma az általa alapított intézet keretein belül folytatja. Tematikus kiállításokat rendez, amelyek a "halál", a "kéz" vagy a "fej" művészetekben megjelenő formáit öleli fel.

Alapítványa működik az Egyesült Államokban, Franciaországban, Kabard-Balkár Köztársaságban, Oroszországban, Bulgáriában. Tervei között szerepel, hogy Szamarában és Magyarországon is létrehozzon egy filiálét.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok