2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Március 15 - Bozóki: kultúra nélkül nincs szabadság

2006. március 15.
A kultúrának szüksége van a szabadságra ahhoz, hogy szabadságot adhasson az embereknek - erről a kulturális miniszter beszélt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulóján szerdán rendezett ünnepségen, Bicskén.

(MTI) - A fennállásának 700. és várossá avatásának 20. évfordulóját idén ünneplő település Kossuth terén Bozóki András hangsúlyozta: "sokáig úgy éltünk, hogy csak a művészetben való feloldódás, a kikapcsolódás jelenthette számunkra a szabadságot".

A miniszter elmondta, "kultúra nélkül nincs versenyképesség, nincs gazdasági fejlődés, kultúra nélkül nincs megmaradás". A rendszerváltás óta már nemcsak a művészetben és a kultúrában találhatjuk meg a szabadságunkat - folytatta Bozóki András, hozzátéve: "azt szeretném, hogyha a kultúra szabadsága mellett megerősödne, felvirágozna és a társadalmi gyakorlatban is működne a szabadság kultúrája, amely nemcsak a múzeumokban van, (...) hanem ott van a mindennapjainkban".

A későbbiekben arról beszélt, hogy 1848-ban, 1946-ban, illetve 1989-ben kialakult egy történelmi kontinuitás, a köztársaság hagyománya, amely erre a három pillérre épül és amelynek szerves része az 1956-os forradalom emléke és üzenete is.

Bozóki András Kossuth Lajost idézte: "ne civakodjunk a fölött, hogy mik voltunk, egyesüljünk arra, aminek lennünk kell". Szavai szerint Kossuthék egy olyan nemzetet akartak látni, amelynek tagjai nemcsak szabadok, hanem műveltek, széles látókörűek, nyitottak a jövőre és egymásra, olyan emberek, akik egy közösség részei, akiket nem a múlt választ el, hanem a jövő köt össze.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok