2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Március 15-ét ünneplik a francia fővárosban

2006. március 11.

A franciaországi magyarok a Párizsi Magyar Intézetben ünnepelnek, ahol Ecsedi-Derdák András, a PMI igazgatója köszöntője és Erdős André, párizsi magyar nagykövet beszéde után a Palya Bea Quintet ad koncertet. Ezt követőn az ünnepség a PMI több helyszínén is folytatódik: a földszinti teremben némafilmrészleteket és hangulati képeket vetítenek, míg a PMI káprázatos panorámájú tetőteraszán Kaczander Orsolya fuvolaművész játszik. A résztvevők kivételesen még Túró Rudihoz is hozzájuthatnak a Párizsi Magyar Intézetben.

A nemzeti ünnepen 18 óra 30-tól várja vendégeit a Párizsi Magyar Intézet. Az estét Ecsedi-Derdák András, a PMI igazgatója nyitja meg, melyet Erdős André párizsi nagykövet beszéde követ.

19 órakor kezdődik a Párizsban sem ismeretlen énekesnő, Palya Bea Quintetjének koncertje. A gyönyörű, természetes hangú énekesnő a fiatal népzenész generációt képviseli, új csapatába olyan zenészeket hívott meg, akikkel - külön-külön - már régóta együtt dolgozik: Weöres Sándor verseire írt Psyché-lemezét is velük, illetve Gryllus Samu zeneszerzővel készítette. A zenekar tagjai: Lukács Miklós (cimbalom), Szokolay Dongó Balázs (szaxofon, duda, furulyák, kaval), Novák Csaba (nagybőgő) és Dés András (ütőhangszerek). Palya Bea így vall az új formációról és zenéjükről: "A népzene nekem egyszerre tradíció és szabadság, e kettősség mindenihlető izzásával. Ez vezetett el a magyar dalok után a cigány, bolgár és más zenékhez, új dalok írásához, merész hangzások kipróbálásához Kiválóan képzett, robbanékony zenésztársaim vannak mindehhez, akikkel egymást hallgatva játszunk, olykor játékosan hallgatunk."

A koncertet követően fogadásra kerül sor a Párizsi Magyar Intézetben, ahol - a hagyományos földszinti nagyterem mellett - ebből az alkalomból a Párizs szívében fekvő épület kivételes körpanorámájú tetőteraszát is megnyitják a vendégeknek, akik itt Kaczander Orsolya fuvolaművész játékát hallgathatják meg. Mindeközben a PMI földszinti termében vetített, a Cinetrip által összeállított némafilmrészletek és hangulatképek színesítik az ünnepséget. A PMI otthoni ízekkel: a Párizsban megszerezhetetlen, éppen ezért különös népszerűségnek örvendő Túró Rudival is kedveskedik a résztvevőknek.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok