2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Március 15. - Az operaházi gálaműsorral ért véget a központi ünnepségsorozat

2006. március 15.
A Magyar Állami Operaházban tartott díszelőadással ért véget szerda este az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulójára emlékező központi ünnepségsorozat.

(MTI) - A díszelőadáson jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Ünnepi beszédében Sólyom László köztársasági elnök a nemzet, a haza és a szabadság fogalmának összhangba hozását emelte ki bevégezetlen feladatként.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy 1848 létrehozta az egységes politikai nemzetet, a haza és a nemzet egységét. A reformkori nyelvújítás azonban egy másik nemzetalkotó igényt fogalmazott meg, és így a politikai nemzet nem esett egybe a nyelvében élő, kulturális nemzettel. A nemzetiségi ellentétek kirobbanására senki sem tudott megoldást, végül ez is hozzájárult Trianonhoz.

"Aki március 15-ét megünnepli, a magyar nemzet része, akárhol is él" - jelentette ki a köztársasági elnök, majd úgy folytatta: "március 15-e a magyar önazonosság ünnepe is."

"S bár 1848-ban és a következő időkben mégsem sikerült a nemzet, a haza és szabadság fogalmát összhangba hozni, ha 48 örököseinek tartjuk magunkat, ezt a bevégezetlen feladatot a mai kor kínálta lehetőségek között teljesíteni kell, feloldva azt az ellentmondást, amely annyi történelmi kudarcot okozott" - mondta.

Sólyom László szavai szerint a határon túli magyarokra vonatkozó politikát alapvetően újra kell gondolni. Hozzátette, hogy az együttélést, az együttélés szellemét a szomszéd nemzetekkel szintén meg kellene kísérelnünk megújítani.

"Az újrakezdés érdekében én meg fogom tenni mindazt, amit a köztársasági elnök megtehet" - jelentette ki.

Az ünnepségen Bozóki András kulturális miniszter Kiváló Művész- és Érdemes Művész-díjakat, valamint A Magyar Köztársaság Babérkoszorús Irója-díjakat adott át.

A díjak átadását követően kulturális műsor kezdődött.


Békés Itala
Békés Itala


Jeles András
Jeles András

Csűrös Karola
Csűrös Karola

Janisch Attila
Janisch Attila

Román Sándor
Román Sándor

Szebeni András
Szebeni András

Gálaműsor az Operaházban
Gálaműsor az Operaházban


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok