2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdte tevékenységét a Magyar Köztársaság sepsiszentgyörgyi Kulturális Koordinációs Központja

2006. november 29.
Kubinyi Anna textilművész és Gyulai Líviusz grafikusművész kiállításának megnyitójával, Bogyay Katalin oktatási és kulturális szakállamtitkár részvételével kezdte meg tevékenységét szerdán Sepsiszentgyörgyön a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja.
Megnyitó ünnepség a megyei könyvtár épületében. Középen Bogyay Katalin szakállamtitkár, Vennes Emmy színművésznő, Gyulai Líviusz grafikusművész és Markó Béla, Románia miniszterelnök-helyettese
Megnyitó ünnepség a megyei könyvtár épületében. Középen Bogyay Katalin szakállamtitkár, Vennes Emmy színművésznő, Gyulai Líviusz grafikusművész és Markó Béla, Románia miniszterelnök-helyettese (Fotó: OKM Sajtóiroda)
 
Fotó: OKM SajtóirodaA bukaresti Magyar Kulturális Központ fiókintézeteként létrehozott, de sajátos feladatai miatt nagy önállósággal rendelkező központ létrehozásának ötlete még Medgyessy Péter volt miniszterelnök egyik erdélyi látogatásán merült fel, az ötletgazda Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke volt. Két évvel ezelőtt Vass Lajos akkori államtitkár hivatalosan már megnyitotta a sepsiszentgyörgyi intézményt. Csakhogy a román parlament a kétoldalú egyezményt sokáig nem ratifikálta (ez májusra megtörtént), és az intézmény nem kezdhette meg tényleges működését. Magyar részről tehát a szerdai programsorozatot nem a központ megnyitásának tekintik - hiszen az jogilag már megtörtént -, hanem az intézmény tevékenységének ünnepélyes elindításaként.

A textilművész kiállítását maga az államtitkár nyitotta meg. Nagy tömeg gyűlt össze a Gyárfás Jenő Képtárban. A kötetlen hangvételű kis ünnepség fénypontja Sebestyén Márta népdalénekes volt, aki magyar és román nyelven adott elő néhány népdalt. A grafikai kiállítást Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója nyitotta meg a megyei könyvtár épületében a romániai magyar közösség, illetve a magyar diplomáciai képviseletek vezetőinek jelenlétében. Ezután Vennes Emmy színművésznő szavalatát élvezhette a közönség.

Bogyay Katalin szakállamtitkár és Sebestyén Márta előadóművész Kubinyi Abba kiállításának megnyitásán a sepsiszentgyörgyi Képtárban
Bogyay Katalin szakállamtitkár és Sebestyén Márta előadóművész Kubinyi Abba kiállításának megnyitásán a sepsiszentgyörgyi Képtárban
 
Vinczeffy László festőművészt Pro Cultura Hungarica díjjal tünteti ki Bogyay Katalin szakállamtitkár a Kulturális Koordinációs Központ programsorozatának elindításakorEz a program volt egyben a koordinációs központ programsorozatának megnyitója is. Albert Álmos sepsiszentgyörgyi polgármester, Demeter János Kovászna Megyei tanácselnök, Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Mircea Mihaies, a Román Kulturális Intézet vezetője mondott köszöntőt. Markó Béla egyebek között hangsúlyozta: amit az elmúlt időszakban a politika elrontott, azt a kultúrának kell helyrehoznia.

Bogyay Katalin beszédében kifejtette: a kultúra nyelve esélyt biztosít arra, hogy a jövőben megértsük és ne félreértsük egymást. A kulturális párbeszédnek ma országok, régiók, kontinensek között kell folynia, hiszen a világ kitágult előttünk - hangoztatta az államtitkár. Elmondta: azért is kellett éppen Sepsiszentgyörgyön létrehozni egy ilyen kulturális központot, mert Erdélyben vannak olyan művészek, akikről nem tudnak eleget Magyarországon, és sok olyan magyarországi művész is van, akit nem ismernek még Székelyföldön.

A programsorozat további műsorai között szerepelt szerdán különböző helyszíneken a Háromszék Néptáncegyüttes rövid bemutatkozása, a Codex Együttes zenéje, Szalóki Ági Hallgató című koncertje, valamint a Budapest Ragtime Band együttes koncertje.

A sepsiszentgyörgyi intézmény igazgatója az április óta már a helyszínen dolgozó Hadnagy Miklós, aki - mint az MTI-nek adott korábbi interjújában elmondta - Székelyföld magyar többségű közegében a szó szoros értelmében a "kulturális koordinációt" tekinti fő feladatának. Eszerint a központ a kulturális területen túlmutató tevékenységet kíván folytatni, elsősorban magyar-magyar viszonylatban, Kárpát-medencei szinten fogja összehangolni a különböző határon túli régiókról és a Magyarországról szóló ismeretek terjesztését.
 
 
A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja az irodát befogadó Bod Péter Megyei Könyvtár épületében
A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja az irodát befogadó Bod Péter Megyei Könyvtár épületében


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok