2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a németországi magyar évad

2006. március 9.
Lerakták a berlini Collegium Hungaricum új épületének alapkövét, Bozóki András miniszter jelenlétében.
A kőművesmester mögött Bozóki András kulturális miniszter, Masát András, a berlini Collegium Hungaricum igazgatója, jobbra Ács Tamás helyettes államtitkár
A kőművesmester mögött Bozóki András kulturális miniszter, Masát András, a berlini Collegium Hungaricum igazgatója, jobbra Ács Tamás helyettes államtitkár

(MTI) - Mégis felépül a berlini Collegium Hungaricum (CH) régi-új épülete a német főváros központjában, nem messze a Pergamon Múzeumtól: csütörtökön délelőtt a magyar állam tulajdonát képező 1800 négyzetméteres telken elhelyezték a Bauhaus-stílusban megvalósuló kockaépület alapkövét.

Az alapkőletétel egyben a másfél évig tartó németországi kulturális évad nyitánya is, s a remények szerint az évadot az új épület átadásával lehet majd lezárni. A berlini Collegium Hungaricum éppen nyolcvan évvel ezelőtt létesült, ezen a telken álló épületét a második világháborúban lebombázták. A magyar kultúra és tudomány háza - 2000 óta Collegium Hungaricum néven - most még egy panelházban működik Berlinben, a keleti városrész központjában.

A csütörtöki ünnepségen Bozóki András kulturális miniszter ceremoniális kalapácsütésekkel szilárdította meg a mélyedésbe elhelyezett rézedényt lefedő téglasort. Az edénybe előzőleg csütörtöki berlini lapokat, az éppen használatos érmékből néhányat helyeztek el, valamint az épület tervét is, majd egy régies öltözékbe bújt, széles karimás kalapú kőművesmester komótosan befalazta a rézedényt.

A berlini Collegium Hungaricum épületének újjáépítéséről, folytonosan módosított dátumokkal már 1999 óta szó volt. Az építési terveket a Schweger iroda készítette, kivitelező a Hochtief Construction AG.

Masát András, a berlini CH igazgatója a Holdra lépő Armstrongtól kölcsönözve szavait azt mondta, hogy a csütörtöki jelképes alapkőletétel kis lépés ugyan, de remélhetőleg egészen nagy lépés válik majd belőle a német-magyar kulturális-tudományos kapcsolatokban.


A BERLINI COLLEGIUM HUNGARICUM ÚJ ÉPÜLETÉNEK ALAPKŐLETÉLE

Az Ungarischer Akzent - a németországi magyar kulturális évad egyik legmeghatározóbb mozzanata, hogy hosszú várakozás után elkészül a Berlini CH új épülete.

Az ünnepélyes alapkőletétel Bozóki András kulturális miniszter, Karin Schubert, Berlin polgármestere, és igazságügyi szenátora, Masát András CH-igazgató, Schwäger építész, a HochTief Construction képviselője és Berndt Fundel, Niederlassungsleiter Berlin-Brandenburg részvételével zajlik majd 2006. március 9-én, az évad nyitónapján.

A munkálatok így keretbe is foglalják az évadot, hiszen a rendezvénysorozat zárását már talán a kész épületben ünnepelhetjük.

A tárca a berlini Collegium Hungaricum új épületét befektetői tőke bevonásával valósítja meg oly módon, hogy a minisztériumot a továbbiakban is kb. a jelenlegi bérleményben folyamatosan fizetendő bérleti díj (20.000 EUR) terheli. A koncepció szerint a CH átadásakor a Magyar Állam egy új, saját tulajdonú, tehermentes épülethez jut, a bérleti díj fizetési kötelezettség pedig 30 év múlva lejár. A beruházás teljes volumene 5,46 millió euró (1,365 milliárd forint), amelyet teljes egészében a beruházó biztosít.

A minisztérium precedens nélküli nemzetközi közbeszerzési eljárást bonyolított le - a beruházás megvalósításához szükséges valamennyi feladatot (finanszírozás, tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) magába foglaló befektetői pályázat kiírásával - amely két lépcsőben valósult meg. A 2003 októberében meghirdetett közbeszerzési eljárás lezárásaként 2004 júniusában hirdetett eredményt. A szerződéses tárgyalások az eredetileg legjobb ajánlattevő cég visz-szalépését követően a második helyezett GSP Städtebau GmbH által vezetett ajánlattevői csoporttal 2004. decemberében zárultak le.

A szerződésesek aláírására - a 2004 decembere óta zajló államigazgatási egyeztetés, illetve a beruházási konstrukciónak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által történt jóváhagyását követően - 2005 július hónapban került sor.

A tervezési és hatósági engedélyezési eljárások lebonyolítása immár lehetővé teszik, hogy az építési munkálatok 2006 márciusában megkezdődjenek, így a Collegium Hungaricum új épületének kulcsrakész átadása 2007 második negyedévében megtörténhet. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok