2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt az Országos Műszaki Múzeum tanulmánytára

2006. november 8.
Tanulmánytár nyílt az Országos Műszaki Múzeum raktáraiban őrzött gyűjtemény anyagából pénteken Budapesten. A tárlatot Schneider Márta kulturális szakállamtitkár nyitotta meg.
Fotók: Gordon Eszter
Fotók: Gordon Eszter

A tanulmánytárban, amely a múzeum kiállítóterem nélküli épületeinek átalakításával, a raktárcsarnokok átépítésével jött létre, több ezer műszaki szerkezet, egyebek mellett csillagászati, geodéziai, fényképészeti, finommechanikai, optikai, számítástechnikai, háztartási és elektromos eszköz kapott helyet - ismertette Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, az intézmény főigazgatója a tárlat megnyitóján.

Különösen a fiatalokat várják a múzeumba. Az intézmény vezetője szerint a tanulmánytárban minden olyan eszköz megtalálható, amelyet napjaink alaptudományainak hőskorában használtak, így a diákok fizikailag is érzékelhetik, hogy amit a számítógép képernyőjén láttak vagy papíron megterveztek, az valóban létezett és létezik ma is. Diákok kalandozhatnak a polcok között, a keresgélésben pedig tárlatvezetők és muzeológusok, illetve múzeumpedagógusok foglalkozásai segíthetik őket.

Fotók: Gordon Eszter

Kócziánné Szentpéteri Erzsébet hozzátette: a 100 millió forintból megvalósult átépítésnek köszönhetően a raktárokban tárolt 17 ezer műtárgy egyharmada kapott helyet a tárlat polcain. A főigazgató elmondta azt is, hogy a közeljövőben tervezik egy másik raktár megnyitását a nagyközönség előtt. A tanulmánytár előtörténetét ismertetve elmondta, hogy az Országos Műszaki Múzeum eddig időszaki kiállításokon, más intézmények vendégeként, valamint tudományos konferenciákon jelent meg. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a múzeum a közeljövőben nem tud új helyre költözni, a helyben maradás mellett döntöttek, így született meg a tanulmánytár koncepciója.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a megnyitón arról beszélt, hogy az átalakítással nemcsak kiegészítő épületet kapott a 40 éves raktárépület, hanem funkcióját tekintve is megújult, tartalommal teltek meg raktári polcai.

Az átalakítás után együtt láthatók a múzeum optikai, geodéziai, számítástechnikai, elektrotechnikai, kémiai és háztartási eszközei, a magyar mérnökök legfontosabb munkái - tette hozzá. A kulturális szakállamtitkár szerint az ismeretanyag a fizika, kémia, technika és informatika tanárok mellett a történelem tanárok kincsesbányájává válhat.

A tárlaton több szerkezet működés közben is tanulmányozható, így a diákok és érdeklődök láthatják például Jedlik Ányos úgynevezett villanydelejes forgonyát és Kozma László jelfogós számítógépét, de megismerkedhetnek régi háztartási eszközök, fényképezőgépek, csillagászati távcsövek működésével is.

Fotók: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok