2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyitásának ötödik évfordulóját ünnepli a Nemzeti Táncszínház

2006. december 4.
Az elmúlt öt évben majdnem megduplázódott a Nemzeti Táncszínház előadásainak száma, már évi 350 fellépést tartanak és 130-140 ezer néző előtt mutatkoznak be - mondta el Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára annak kapcsán beszélt erről, hogy péntek este ünnepli megnyitásának ötödik évfordulóját a Nemzeti Táncszínház az egykori Várszínház épületében.

Schneider Márta kérdésre válaszolva kiemelte: a táncszínháznak otthont adó épület "fantasztikus, de a technikai feltételeket még javítani kellene ahhoz hogy a produkciók nívós körülmények között mutatkozhassanak be."

Mint mondta, ezen segíthet az a 19 millió forintos fény- és hangtechnikai beruházás, amely "születésnapi ajándék" a Nemzeti Táncszínház számára. A pénzt az idén megkapja a színház, és néhány hónapon belül megvalósulhat a fejlesztés - tette hozzá Schneider Márta.

A szakállamtitkár felidézte, hogy a Nemzeti Táncszínház 2001-ben alakult, akkor kapta meg a Várszínház épületét, ahol a színháztermen túl a refektóriumban és a karmelita udvarban van fellépési lehetősége.

A szakállamtitkár szerint ez óriási fellendülést hozott a táncművészet számára, hiszen az ottani bemutatkozás lehetőségét a táncművészet minden ága megkapta, a népi együttesektől a baletten át egészen a kísérletező, alternatív együttesekig.

A Nemzeti Táncszínház befogadó, egyrészt kész produkciókat mutat be, másrészt állami támogatásból új produkciókat hoz létre a társulatokkal összefogva - tette hozzá Schneider Márta.

Kiemelte: a Művészetek Palotájának megnyitásával a táncszínház egy évben 100 napon a Fesztivál Színházban játszhat. Ez minőségi változást jelentett, hiszen jobb technikai körülmények között, jobb lehetőségekkel tudtak bemutatkozni az együttesek.

A szakmai működésről szólva elmondta, rengeteg kis társulat, alternatív műhely jön létre, és a Nemzeti Táncszínházra óriási nyomásként nehezedik az a feladat, hogy minél többnek nyújtson bemutatkozási lehetőséget és közönséget találjon előadásaikra.

Elmondta: az elmúlt két évben a Nemzeti Táncszínház képviseli a szakmát a düsseldorfi nemzetközi táncvásáron.

A nemzetközi megjelenésre érdemes lenne a jövőben még nagyobb figyelmet fordítani, mert igazán "jó portéka" a magyar tánc, különösen nagy az érdeklődés a kísérletező, izgalmas alternatív táncosok iránt - fűzte hozzá Schneider Márta.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok