2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megszűnik a Béla király úti rezidencia műemléki védettsége

2006. július 27.

(MTI) - A hétfői keltezésű rendelet szerint, amely a Magyar Közlöny 2006/89. számában jelent meg, a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba, a miniszter azért szüntette meg a műemléki védettséget, mert a telekalakítás következtében három önálló ingatlan jött létre, amelyek közül kettő nem hordoz műemléki értéket. A szaktárca vezetője ezzel egyidejűleg műemlékké nyilvánította az egyik helyrajzi számon nyilvántartott területet, döntésének célja a XIX. századi forrásház és a XV. században épült vízgyűjtő folyosó építészeti értékeinek megőrzése.
A kutat és a telket eddig egy helyrajzi számon tartották nyilván - mondta a rendelet hátterét ismertetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke az MTI-nek.
Varga Kálmán közlése szerint annak idején, az 1960-as években az ingatlan egészét vonták védelem alá, most azonban a telekmegosztás miatt igény jelentkezett a teljes körű védelem feloldására, miután maga az épület nem jelent műemléki szempontból értéket. Rámutatott arra, hogy mindez nem vetett fel semmiféle szakmai problémát, hiszen a kút továbbra is védett.
Az idén eladásra meghirdette a Béla király úti kormány-, illetve államfői rezidencia 10 hektáros területét - az ingatlan együttest a kormányszállóval és három villaépülettel együtt, kivéve az államfői rezidenciát - a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). A rezidencia értékesítésére Zelles Sándor vezérigazgató ismertetése szerint azért kerül sor, mert a területet lakóövezetté nyilvánították, és az épületegyüttes által korábban betöltött kormányzati funkciókra nincs szükség.
2005 szeptemberében már eldőlt, hogy Sólyom László államfő rezidenciája az elődjeinek is otthont adó Béla király úti ingatlanban lesz. László Boglár akkori kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: megérkezett a köztársasági elnök levele a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz, amelyben Sólyom László egyértelművé tette, hogy alkalmasnak tartja a Béla király úti házat rezidenciának. A beköltözés dátuma attól függ, mikor fejeződnek be a Béla király úti ház rekonstrukciós munkálatai. A Színes Bulvár Lap szerdai számában azt írta, hogy a köztársasági elnöki pár hamarosan beköltözhet a rezidenciára, amelyet 200 millió forintért újítanak fel.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok