2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megújult a Szépművészeti Múzeum olasz kiállítása

2006. december 7.
Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg a Régi Képtár olasz festményeinek új állandó kiállítását csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban.
A szakállamtitkár elmondta: a tárlat átadásával lezárult az állandó kiállítások átalakítása, korszerűsítése, ezzel a
Szépművészeti Múzeum beteljesítette a jubileumi évben kitűzött célját.

"Nagy öröm újra birtokba venni a Régi Képtár állandó kiállítását, amely Raffaello mellett olyan hírességek alkotásait is bemutatja, mint Tiziano, Sebastiano del Piombo vagy Tintoretto" - tette hozzá Schneider Márta, méltatva a múzeum korábbi, sikeres tárlatait is.

Hangsúlyozta: a sikeres időszaki kiállítások mellett gondolni kell arra is, hogy a magyar, és főleg a külföldi látogatók szeretnék látni a múzeum saját gyűjteményét is.

Az államtitkár örömét fejezte ki azért, hogy a gazdasági szféra egyre inkább a kultúra mellé áll, s ennek eredménye egyre több, mértékadó kiállítás megnyitása.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy nem egyszerűen a termeket újították fel, hanem újra is gondolták a kiállítás bemutatását. Az olasz festészet egyes korszakainak és helyi irányzatainak jól megkülönbözethető karaktere segítette a képek tagolását és termekbe rendezését.

Hangsúlyozta: bár az utóbbi időben az időszaki kiállításokra fektettek nagy hangsúlyt, gondot kell fordítani az állandó tárlatokra is.

"A múzeumra bízott kultúrkincsekből az egyik legfontosabb rész éppen az olasz kincsek gyűjteménye" - tette hozzá.

A kiállított képekről Tátrai Vilmos művészettörténész tartott előadást.

Az olasz gyűjtemény a múzeum egyik legfontosabb és legteljesebb gyűjteményi egysége, több mint ezer alkotással, amelyből 11 teremben csaknem háromszáz művet láthat a közönség.
Az olasz gyűjtemény legnevezetesebb darabjai, így Maso di Banco Mária koronázása című alkotása, Michele Pannonio Thaliája, Raffaello, Correggio egy-egy Madonna-kompozíciója, a rendezés során központi helyet kaptak a termekben.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok