2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mezőgazdasági múzeum - megnyílt az állandó kiállítás második része

2006. november 29.
Megnyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállításának második ütemben elkészült része szerdán; a tárlat a XIII. századtól a XVIII. századig mutatja be a mezőgazdaság fejlődését. A tárlatot Schneider Márta szakállamtitkár nyitotta meg.
Árpád-kori földbevájt lakóépület, előtte malomkövekkel gabonát őrlő női alak. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Árpád-kori földbevájt lakóépület, előtte malomkövekkel gabonát őrlő női alak. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára elmondta: a múzeum komplex, kronologikus, szintetizáló tárlata arra is rávilágít, milyen hosszú út vezetett a mezőgazdasági technikák fejlődéséig. A magyar mezőgazdaság története kezdetektől napjainkig című bemutató egyfajta szemléletváltást is jelent, hiszen az eddig szigorúan tematikus kiállítások után a rendezők most a társadalom történetébe integrálják a bemutatott tárgyakat - tette hozzá.

A szakállamtitkár rámutatott: a múzeumi szakma fontos döntések, átszervezések előtt áll, s ez feltehetően érinti a mezőgazdasági múzeumot is. "A szakmai tárgyalások elkezdődtek, (...), az ezzel kapcsolatos döntések a közeljövőben várhatók, amelyek reméljük, hogy az intézmény életére pozitívan hatnak majd" - közölte.

Török hódoltság idején készült lakóépület. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Török hódoltság idején készült lakóépület. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fehér György, a múzeum főigazgatója elmondta: 110 évvel ezelőtt Darányi Ignác azért építtette az intézményt, hogy segítse a magyar mezőgazdaság fejlődését. A Vajdahunyadvárban található, műemlékké nyilvánított épület hét éven keresztül, 1900-1907-ig épült, funkciója az idők során sokat változott, egyre inkább az agrártörténeti emlékek gyűjtése felé fordult.

Egy szakmúzeumnak szüksége van arra, hogy falai között átfogó, a szakma történetét bemutató állandó kiállítás nyíljon - hangsúlyozta.

"Bár a teljes tárlat megnyitását 2007-re, az épület centenáriumára terveztük, az intézményhez eljutó, egyre kevesebb forrás miatt 2006-ban a tervezett tárlat csupán egyharmadánál tartunk, és valószínűleg nem készülünk el a tervezett dátumra, de mindenképpen befejezzük" - mondta Fehér György, aki szerint a kiállítások megteremtése hosszú távon nem lehetséges saját forrásból, ezen el kell gondolkodniuk az illetékeseknek.

R. Várkonyi Ágnes történész, egyetemi tanár a megnyitón magas színvonalú, óriási tudományos munkát magában foglaló kiállításként jellemezte a tárlatot.

A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől napjainkig az első teljes és kronologikus kiállítás a múzeum történetében. Az ágazat nyolcezer éves fejlődését, teljes történetét mutatja be az élelemtermelés kezdetétől, vagyis az újkőkortól napjainkig, az Európai Unióhoz való csatlakozásig.

A 2008-ban teljessé váló tárlat összesen hat teremben, csaknem kétezer négyzetméteren várja majd a látogatókat.

Az első ütem részeként két terem tavaly nyáron nyitotta meg kapuit. Az elsőben a Kárpát-medence területén, a magyar honfoglalást megelőző időszak mezőgazdasági fejlődését, a másodikban pedig a honfoglalás menetét, a vándorlás során megismert földművelési módokat mutatják be.

A szerdán megnyílt harmadik teremben az Árpád-kori falusi környezetet idézik fel: egy félig földbe mélyített, berendezett lakóházat, külső kemencét és használati tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók. A szoba többi részében Szentkirály falu XIV-XV. századi emlékeivel érzékeltetik a változást, az eszközök és a környezeti kultúra fejlődését. A terem utolsó harmadában a török kori Magyarország "ellentmondásos gazdasági fejlődését", a magyar állattenyésztés emlékeit, az új növény-és állatfajtákat mutatják be.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok