2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Moholy-Nagy kiállítás a londoni Tate Modernben

2006. március 28.
Rendhagyó eletmű kiállítás nyílt a londoni Tate Modernben a Bauhaus két úttörője, a magyar származású Moholy-Nagy László (1895-1947) és a német Josef Albers (1888-1976) alkotásaiból.

A tárlat a két művész pályája közötti dialógusra fókuszál, és azt vizsgálja, hogy a húszas években hogyan fordultak mindketten egyre absztraktabb művészi formák felé. A BMW United Kingdom által szponzorált kiállitás 2006 június 4-éig tekinthető meg a Temze parti modern művészetek múzeumában.



A négy évtizedet átfogó kiállítás több mint 300 művet mutat be; festményeken, szobrokon, fényképeken, filmeken és bútorokon keresztül vezeti végig a látogatót Moholy-Nagy és Albers sokszínű művészetén. A Tate Modernben húsz év után ez az első kiállítás, mely az absztrakt művészet alkotóinak ad teret.

Noha Moholy-Nagy és Albers pályája során mindössze öt évig alkotott együtt - 1923-1928 között, mikor a modernizmus weimari fellegvárában, a Bauhaus iskolában tanítottak -, a kiállítás tökéletesen körvonalazza, hogy művészetüket azonos hatások érték: abban a hitben alkottak, hogy a művészet ereje hidat építhet a személy és a társadalom között. Mindketten lerombolták a tradicionális korlátokat, és kísérletező kreativitásukkal új kifejzési formákat hoztak létre.

A tizenkét teremből álló tárlat az első világháború utáni időszakkal kezdődik, amikor Moholy-Nagy és Albers még külön utakon járva ismerkedett az absztrakt formákkal. Ezt követi az 1920-as időszak, kifejezetten arra fókuszálva, hogyan fordult művészetük a Bauhaus felé, milyen módon fejlődött ki méginkább sajátos látásmódjuk. Ebben az időszakban mindkét művész technikai újításokkal kísérletezett, Albers ekkor készítette homokfúvásos technikával különleges üvegeit, míg Moholy-Nagy új, szintetikus anyagokkal - műanyag, plexi -, valamint fotográfiával és filmmel dolgozott.



A kiállítás második része az Egyesült Államokban töltött első évek alkotásait mutatja be. Miután mindketten elhagyták Németországot, Albers először a Black Mountain College-ben, majd a Yale-en tanított, Moholy-Nagy pedig csatlakozott a tiszavirág életű Új Bauhaushoz Chicagoban, mielőtt megalapította saját iskoláját a The Institute of Design-t. 1930 és 1940 között született alkotásaik kristálytisztán tükrözik, hogy újra saját útjaikat járva, művészetüket korábban szerzett tapasztalaikra építve szüntelenül lerombolták a kialakult kifejezési formákat.
A fantasztikusan összeállitott kiállítás kurátora a német származású Achim Borchardt-Hume, aki csaknem harminc országból - elsősorban Németoszágból és az Egyesült Államokból - gyűjtötte össze a tárlat anyagát. A kurátor évekig kutatta a Bauhaus művészetét Németországban, kifejezetten Moholy-Nagy László és Josef Albers hagyatékára fókuszálva.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok