2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Moszkvai Magyar Kulturális Központ nyári programjai

2006. június 27.
Ajándékkönyvek a Csebokszári könyvtárnak
Ajándékkönyvek a Csebokszári könyvtárnak

IV. Nemzetközi Kézműves fesztivál

Magyararországot a IV. Nemzetközi Kézműves fesztiválon népes csapat képviselte, hiszen a Moszkvai Magyar Kulturális Központ meghívására érkezett 3 szakemberen túlmenően Zalaegerszeg, Hanti-Manszijszk testvér városa, ill. Zala megye két népművészt plusz egy tolmácsot delegált.
A fesztivál első napján a magyar vendégek a hires hanti író, Jeremej Ajpin kezedményezésére alapított szabdtéri múzeumot tekinthették meg, ahol az egyik manysi házon örömmel olvashatták a "téli" jelzőt (a kiejtése is megegyezik a magyaréval), apró, de fontos bizonyítékaként annak, hogy a manysik a legközelebbi nyelvrokonakink.
Hanti-Manszijszkból az esti órákban hajóval indult tovább a magyar kulturális delegáció Szurgut irányába. Az első hajón töltött nap során a kézművesek mesterkurzusokat tartottak, köztük Vetró Mihály is, a délutáni plenáris ülés előadója pedig Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója volt, aki filmvetítéssel díszitette interaktív előadását.
Szurgutban június 4-én a "Régi Szurgut" nevű szabadtéri skanzenben nyílt meg a közel 60 kézműves bemutatkozását, kiállítását és mesterkurzusait bevezető ünnepélyes megnyitó. Vetró Mihály és Nagy Imre valamint a zalaegerszegi mesterek június 5-én folyatatták az útjukat Megion irányába.


Magyar klasszikus zenei napok Hanti-Manszijszkban

A Hanti-Manszijszki rendezvénysorozat két részre osztható. Szokolay Balázs Liszt díjas zongoraművész a Tkacsenko Irina Boleszlavovna igazgató asszony által vezetett Jugra Klasszik Kultúr-és Zeneművészeti Palotában adott nagysikerű két részes koncertet, a hangsúlyt az évfordulós Bartókra helyezve, de ráadásként Sosztakovicsot játszva, ám ezt megelőzően átadta a szervezőknek a Mikrokozmosz verseny 3 fordulójára szánt műsorajánlatát 16 alatti és 16 éven felüli fiatalok számára. A versenyt a hanti-manszijszki szervezők szeptember folyamán hirdetik meg a város és a körzet zenesikolásai számára. Az első forduló az iskolákban zajlik le, a második fordulóra, ill. a döntőre a tervek szerint 2007. márciusában vagy áprilisának első felében kerül sor. A zsűri elnöke Szokolay Balázs lesz, tagjai között pedig moszkvai és hanti-manysi muzsikusok kapnak helyet.
A koncert előtt a "Kis koncertterem" előcsarnokában megrendezett Bartók Béla élete és munkássága c. vándorkiállítás megnyitására került sor. A mintegy 80 néző nagy érdeklődéssel szemlélte a nagy magyar zeneszerző tevékenységéről valóban profi módon összeállított dokumentum anyagot.
A Jugra Állami Egyetemen a közelmúltban Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára által felavatott "Magyar kabinet" előtt gyülekeztek a finnugor szakos hallgatók, akiknek az egyetem először a "Honfoglalás" című 31 perces dokumentumfilmet vetítettük le, majd rövid előadás keretében Horváth Iván igazgatóhelyettes vázolta a Moszkvai Magyar Kulturális Központ tevékenységét, külön kiemelve a könyvkiadással és a műfordítás problemtikájával összefüggő kérdéseket.


Juhász Réka és Juhász Dénes a gálakoncerten
Juhász Réka és Juhász Dénes a gálakoncerten

Magyar napok Csebokszáriban

Csebokszariban, a Csuvas Köztársaság fővárosában 2006. június 24-én és 25-én "magyar napok"-ra került sor. A már hagyományosnak mondható "Oroszország forrásai" Nemzetközi Folklór Fesztiválra, amely a 14. a sorban, ezúttal két fiatal zenészt utaztattunk: Juhász Réka (gardon és ének) és Juhász Dénes (furulya) személyében. A Juhász testvérpár két alkalommal is szerepelt a csuvas közönség előtt, június 24-én, a Vörös téren található Nemzeti Színház előtt felállított szabadtéri színpadon - gála koncert keretén belül -, ill. ugyanaznap egy bevásárló központ előtti alkalmi színpadon. Műsoruk alapvetően Bartókra épült, a nagy magyar zeneszerző népdal gyűjtéséből állították össze programjukat. Mindkét helyszínen, de különösen a csuvas tv által is közvetített gála-koncerten nagy sikert arattak, a közel 10 ezer főnyi közönség vastapssal jutalmazta produkciójukat. A Folklór Fesztiválnak egyébként Oroszország különböző régióiból 39 résztvevője volt, a külföldet Olaszország, Szerbia és Magyarország képviselte.
A "Magyarország városai" fotókiállítás megnyitójára június 24-én délelőtt került sor a Raduga székházában. Az ünnepségen megjelent a polgármester első helyettese és rövid beszédet mondott, értékelve az eddigi együttműködést és kérve annak folytatását. A megnyitó után a Juhász testvérpár rövid koncertet adott.
A harmadik rendezvénynek a köztársasági könyvtár adott otthont. Június 25-én ünnepélyes keretek között adhatták át azt a 31 kötetet, amelyet az intézet által kiadott, ill. támogatott könyvekből állítottak össze. Az ünnepségen megjelent Krasznov kulturális miniszterhelyettes, az eseményről a tv felvételt készített. A "Szellemi Kultura Központja" (RADUGA) számára ugyanezen napon 21 kötetet adományozott az intézet.
Krasznov Pjotr Sztyepanovics, a Csuvas Köztársaság Kulturális minisztere szombat délután hivatalában fogadta Horváth Iván igazgatóhelyettest.
A finnugor régiókkal való együttműködés fontos színtere a Csuvas Köztársaság, ahova 2003 óta óta már negyedik alkalommal jutottunk el. Az Egerrel testvérvárosi kapcsolatban lévő Csebokszari jó partner, az együttműködés minden formájára nyitottak, ezúttal is azt kérték, hogy a folyamatosság jegyében a 2007-ben megrendezendő XV. Nemzetközi Folklór Fesztiválon is köszönthessenek magyar művészeket.


Magyarország városai c. kiállítás megnyitója a Rádugában
Magyarország városai c. kiállítás megnyitója a Rádugában

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok