2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Münchenben Bartók-Dohnányi-koncerttel kezdődött a németországi magyar évad

2006. március 11.

(MTI) - Bozóki András kulturális miniszter jelenlétében Hernádi Ákos és Mocsári Károly A csodálatos mandarin két zongorára készült változatát adta elő. A produkció a háttérvetítéssel, Tóth M. Géza "szimfonikus animációjával" vált teljessé. Dohnányitól a Suite en valse hangzott el a Wittelsbach dinasztia egykori müncheni rezidenciájának Császártermében. Ugyanez a produkció már hallható és látható volt Berlinben is.

A németországi magyar kulturális évad hivatalos megnyitója csütörtökön volt Berlinben, s ezen a napon rakták le a berlini magyar tudományos-kulturális központ, a Collegium Hungaricum új épületének alapkövét is.

A három részre tagolódó, másfél évig tartó évad súlypontjait évfordulók képezik: Bartók Béla születésének 125., az 1956-os népfelkelés 50. évfordulója. Ez utóbbi évforduló alkalmából Bajorországban fotókiállítások, pódiumbeszélgetések idézik fel az ötven évvel ezelőtti eseményeket, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncerteket ad. A Münchenben tanuló fiatal magyar zeneszerző, Mezei Gábor Péter operát komponált az alkalomra.

Az évad bajorországi eseményei közül kiemelkedik a Győri Balett regensburgi fellépése. Münchenben ősszel a kortárs magyar művészet alkotásaiból rendeznek kiállítást, Regensburgban Borsos Miklós szobrász műveiből.

A müncheni tavaszi könyvfesztiválon bemutatják Esterházy Péter Németországban már kapható új művét, a futball világával bőségesen és bensőségesen foglalkozó Németországi utazás a büntetőterületen belül (Deutschlandreise im Strafraum) címűt, az osztatlan népszerűségnek örvendő szerző felolvasást is tart majd.

A magyar filmművészetről két filmhét próbál hozzávetőleges áttekintést nyújtani: a müncheni Rio Palastban Szabó István Oscar-díjas filmrendező műveit vetítik, Regensburgban válogatás látható majd az elmúlt húsz év legjelentősebb magyar filmjeiből.

A magyar kézműipar hírnevét herendi porcelánok bemutatója öregbíti Münchenben és Regensburgban, a magyar ételekét pedig a müncheni Hotel Vier Jahreszeiten Kempinski kínálata.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok